CNAS: Proiectul noului Contract-cadru, in dezbatere publica

03/03/2021
CNAS: Proiectul noului Contract-cadru, in dezbatere publica

CNAS: Proiectul noului Contract-cadru, in dezbatere publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-proiectul-noului-contract-cadru-in-dezbatere-publica/

CNAS a publicat pe site-ul institutiei, in sectiunea „Transparenta decizionala”, proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2021-2022.

Proiectul contine o serie de propuneri care au ca principal scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de preventie, precum si la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul si monitorizarea afectiunilor, transmite CNAS intr-un comunicat de presa.

De asemenea, proiectul urmareste sa sustina inversarea piramidei serviciilor de asistenta medicala, prin cresterea ponderii serviciilor acordate in medicina primara si in ambulatoriul de specialitate si reducerea internarilor nejustificate care ar putea fi tratate in conditii de siguranta si in ambulatoriu sau de catre medicii de familie.

In acest sens, documentul prevede introducerea unor noi servicii acordate in asistenta medicala primara si in ambulatoriul de specialitate. Printre acestea se numara consultatiile acordate la distanta pentru pacientii cu afectiuni cronice.

De asemenea, in ambulatoriul de specialitate pot fi acordate la distanta terapii psihiatrice, precum si servicii conexe actului medical furnizate de psiholog si logoped.

“Una dintre propunerile din proiect ofera posibilitatea pacientilor sa ridice medicamentele prescrise de la orice farmacie, indiferent daca aceasta se afla sau nu in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care este si medicul prescriptor, cu exceptia medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, care se elibereaza indiferent de casa de asigurari de sanatate in evidenta careia de afla asiguratul, cu conditia ca furnizorul de medicamente sa fie in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care se afla si medicul care a emis prescriptia medicala.”, transmite CNAS in comunicatul emis miercuri, 3 martie.

Potrivit sursei citate, pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii din spital pot prescrie pacientilor, la externare, medicamente pentru o perioada de pana la 90/91/92 de zile, asa cum era reglementat pentru medicii de familie si medicii de specialitate din specialitatile clinice aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, cu exceptia medicamentelor ce fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care perioada de prescriere se mentine pana la 30/31 de zile.

“Atat in pachetul minimal de servicii medicale, cat si in pachetul de baza, se propune introducerea consultatiilor la domiciliu pentru urmarirea lauzei la 4 saptamani de la nastere, in plus fata de consultatia la domiciliu la externarea din maternitate.”, mai precizeaza CNAS.

Proiectul mai propune ca medicii nou-veniti intr-o localitate din mediul rural deficitara in asigurarea asistentei medicale sa ramana in contract cu casa de asigurari de sanatate, chiar daca dupa primele 6 luni de functionare a cabinetului medical nu s-a reusit inscrierea numarului minim de persoane asigurate pe lista proprie.

Daca in prezent ingrijirile paliative in ambulatoriu pot fi acordate de medicii specialisti care lucreaza exclusiv in aceasta activitate, proiectul propune ca acest tip de ingrijiri sa poata fi acordate si de catre medicii specialisti care au obtinut competenta/atestat in studii complementare pentru ingrijiri paliative si care pot acorda in paralel si serviciile medicale aferente specialitatii lor, conform unui program de lucru asumat prin contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate.

“Pentru asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale paraclinice, proiectul prevede ca furnizorii care acorda servicii medicale pentru specialitatea medicina fizica si de reabilitare sa poata acorda si servicii medicale paraclinice – ecografii, care vor fi suportate din fondul alocat serviciilor medicale paraclinice, in baza unui act aditional incheiat la contractul cu casa de asigurari de sanatate”, mai scrie in informrea CNAS.

Pentru spitalele de specialitate care trateaza cazuri acute este prevazuta obligativitatea asigurarii continuitatii activitatii medicale prin cel putin o linie de garda la sediul unitatii sanitare cu paturi.

“Cu totii ne dorim un sistem de sanatate performant si avem nevoie de un Contract-cadru care sa asigure serviciile necesare la timp, in mod echitabil si eficient. Se regasesc in acest proiect si o parte din masurile implementate in perioada pandemiei, care s-au dovedit a fi benefice pentru sistem si care ne dorim sa aiba un caracter permanent. De asemenea, pe fiecare domeniu de asistenta medicala am gandit o serie de masuri care sa asigure un acces mai facil la serviciile necesare pacientilor. Insa, pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei si prevenirea imbolnavirilor avem nevoie de o preventie mai buna, prin care putem imbunatati substantial si raportul cost-eficienta din sistem. In acest sens, normele la Contractul-cadru vor completa si detalia toate acele masuri care vor contribui la un o preventie mai buna”, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.

CNAS a mai anuntat ca va publica in scurt timp calendarul consultarilor cu partenerii de dialog social, astfel incat forma finala a proiectului de Contract-cadru sa fie definitivata in timp util, iar proiectul de act normativ sa fie supus aprobarii Guvernului pana la data de 1 iunie 2021, urmand a fi implementat incepand cu data de 1 iulie 2021.

Etichete: contract-cadru, co-ca 2021-2021, modificari contract cadru 2021 medici, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Florentina says:

    Nu se ia în discuția și creșterea punctului??? Am rămas mult în urma fata de medicii de familie care sunt plătiți cu 3.5 fata de 2.8 cat sunt specialiștii din ambulayor

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: