CNAS pregateste un proiect de modificare a legislatiei DES

02/08/2018
CNAS pregateste un proiect de modificare a legislatiei DES

CNAS pregateste un proiect de modificare a legislatiei DES

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-pregateste-un-proiect-de-modificare-a-legislatiei-des/

Proiectul unui act normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii in scopul punerii in acord a legislatiei cu prevederile deciziei Curtii Constitutionale 498/2018 referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate (DES) este in curs de elaborare, anunta CNAS intr-un comunicat de presa.

Demersul a fost facut dupa ce Curtea Constitutionala a publicat motivele pentru care a admis, pe 17 iulie, o exceptie ridicata de Avocatul Poporului si a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile art.30 alin.(2) si (3), precum si sintagma ‘sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului’ din cuprinsul art.280 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

In motivare, Curtea sustinea ca prevederile respective sunt neconstitutionale deoarece nu prevad garantii pentru respectarea dreptului la viata privata, cu referire la protectia datelor cu caracter personal, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al CNAS transmis joi, elaborarea proiectului de revizuire a legislatiei DES se va face cu respectarea prevederilor Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

CNAS precizeaza ca decizia Curtii Constitutionale nu implica inchiderea sistemului informatic DES, ci revizuirea bazei legislative a acestuia, in sensul oferirii de garantii suplimentare de respectare a dreptului pacientilor la viata intima, familiala si privata.

“CNAS a luat act de motivarea deciziei Curtii Constitutionale referitoare la Dosarul Electronic de Sanatate si doreste ca prin actul normativ propus sa realizeze o reglementare care sa nu mai genereze controverse si sa raspunda cat mai bine nevoilor pacientilor si a societatii in general”, a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, potrivit comunicatului.

Conform art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.

Tinand cont de termenul scurt prevazut de Constitutie, CNAS intentioneaza ca dupa definitivarea proiectului sa propuna actul normativ spre adoptare Guvernului, sub forma de ordonanta de urgenta, se mai precizeaza in comunicat.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: