CNAS: Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala

16/05/2018

CNAS: Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-platforma-informatica-a-asigurarilor-de-sanatate-pias-este-functionala/


In dimineata zilei de 16 mai, ca urmare a masurilor intreprinse de CNAS si de specialistii IT, in conformitate cu cele anuntate in comunicatul pe aceeasi tema din data de 14 mai a.c., Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) este functionala.

Acest fapt este confirmat inclusiv de cele 231.816 retete electronice prescrise, respectiv 228.294 retete electronice eliberate in ziua anterioara, ceea ce se incadreaza intr-un flux  normal de functionare a sistemului informatic.

In seara zilelor de 14 si 15 mai a. c.  platforma informatica a fost oprita programat intre orele 19:00 si 24:00 pentru lucrari tehnice de consolidare si optimizare a functionalitatilor, dupa ce s-au efectuat masuri de eliminare a fluctuatiilor sistemului informatic precum si de operationalizare a acestuia.

In continuare se efectueaza activitati de analiza, monitorizare, verificare si consolidare a platformei informatice, iar dupa parcurgerea acestora urmeaza a se trece la ridicarea indisponibilitatii, prin anuntarea pe site-ul CNAS.

Precizam ca echipa de lucru IT a stabilit faptul ca nu au fost pierdute/deteriorate informatii din baza de date a PIAS.

Reamintim ca serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line din data de 7 mai 2018 si pana la solutionarea problemelor platformei informatice vor fi transmise in PIAS pana la termenul de raportare a activitatii lunii mai 2018.

Pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor si dispozitivelor medicale acordate/eliberate off-line, CNAS dezactiveaza urmatoarele reguli de validare:

 1. a) ”serviciul medical nu a fost raportat on-line in 3 zile lucratoare” – din data de 7 mai 2018 si pana la remedierea PIAS;
 1. b) ”serviciul nu a fost semnat cu cardul” – din data de 10 mai 2018 si pana la remedierea PIAS.

In acest sens, pana la termenul de raportare a activitatii lunare pentru perioada in care au fost constatate intreruperi in functionarea PIAS, presedintele CNAS va emite ordin, conform art. 207-210 din H.G. 140/2018 si ale art. 40 – 42 din H.G. 155/2017.

Biroul de presa al CNAS

Autor: Anca Rusen

3 Comentarii

 1. niculae vasilica says:

  nu pot valida serviciile din 09 05 2018, de ce, daca cnas a luat mesurile mentionate mai sus????

 2. Alexandru Doru says:

  Sa dea Dumnezeu!

  • DANINEGU says:

   exact aceeasi problema o am si eu. am sesizat la Suport SIUI – CNAS , dupa un dialog kafkian concluzia pe care mi-au transmis-o a fost “Buna ziua,

   Trebuie sa asteptati aparitia mesajului pe site-ul CNAS si invalidarea celor doua reguli (consecinta aparitiei mesajului)

   Si evident, sa nu fie incalcate alte reguli de validare.

   Cu stima,

   Echipa de suport” Orcum, reclamati tot ce nu merge!!!!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: