CNAS: La un an de la introducerea obligativitatii cardului, costurile proiectului sunt rambursate din fonduri europene

13/09/2016

CNAS: La un an de la introducerea obligativitatii cardului, costurile proiectului sunt rambursate din fonduri europene

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-la-un-an-de-la-introducerea-obligativitatii-cardului-costurile-proiectului-sunt-rambursate-din-fonduri-europene/

Cardul-electronic-de-asigurari-de-sanatateLa un an de la introducerea obligativitatii utilizarii cardului national de sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a obtinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru acest proiect (89,87 milioane lei fara TVA). Suma rambursata din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 67,40 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al CNAS, emis marti, 13 septembrie, acesta este cel de-al treilea proiect informatic pentru care CNAS obtine finantare europeana, dupa reteta electronica SIPE (31,79 milioane lei) si dosarul electronic de sanatate DES (66,71 milioane lei).

Pana acum au fost emise 15,75 milioane carduri de sanatate (inclusiv duplicatele), din care peste 75% au fost activate de asigurati, iar pana la sfarsitul anului CNAS preconizeaza ca vor mai fi emise inca 650.000 de carduri.

Conform datelor din sistemul informatic SIUI, in perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016 s-au validat peste 110 milioane de servicii la nivelul medicinei primare, peste 23 milioane de servicii de medicina clinica de specialitate in ambulatoriu, aproape 41 milioane de servicii paraclinice in ambulatoriu, peste 48 milioane de retete compensate si peste 3,7 milioane de servicii spitalicesti, cifre care atesta ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale s-au familiarizat deja cu utilizarea documentului electronic respective, mai scrie in comunicatul CNAS.

In termeni de eficienta, datele sintetice semnaleaza scaderi semnificative a numarului de servicii medicale decontate dupa introducerea obligativitatii utilizarii cardului national, in comparatie cu perioada similara anterioara.

Spre exemplu, numarul retetelor compensate decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate a scazut cu 4,2 milioane (-7,97%), numarul serviciilor medicale paraclinice in ambulatoriu a scazut cu 2,2 milioane (-5,15%), iar numarul asiguratilor spitalizati continuu s-a redus cu aproape 90.000 (-6,83%) fata de perioada anterioara de 365 de zile.

“Pe ansamblu, estimam ca beneficiile cardului de sanatate se pot cuantifica la peste 100 milioane euro in primul an de obligativitate a utilizarii acestuia, fata de perioada similara imediat anterioara. Asiguratii au insa o responsabilitate fata de propriul card si ii atentionam sa nu mai lase acest document la furnizorii de servicii medicale, pentru a evita posibilitatea fraudarii sistemului de asigurari in numele lor”, a declarat Radu Tibichi, presedintele CNAS, potrivit comunicatului de presa.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara