CNAS: Implementarea cardului national de sanatate implica stabilirea unor reguli

14/10/2014

CNAS: Implementarea cardului national de sanatate implica stabilirea unor reguli

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-implementarea-cardului-national-de-sanatate-implica-stabilirea-unor-reguli/

Proiect Ordin privind formularele de prescriptie medicala cu regim specialUrmare a comunicatului de presa transmis de catre Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie, conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate face urmatoarele precizari:

Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate are in centrul actiunilor sale asiguratul, iar principalul sau obiectiv este de a asigura accesul pacientilor in mod echitabil si nediscriminatoriu la servicii de sanatate, in conditiile utilizarii eficiente a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

Cardul national de sanatate este instrumentul care va permite utilizarea fondurilor din sistemul de asigurari sociale de sanatate intr-un mod mult mai transparent si mai eficient.

Pentru implementarea cu succes a cardului national de sanatate, CNAS are nevoie de sprijinul asiguratilor si al furnizorilor de servicii medicale, care vor beneficia in egala masura de beneficiile acestui proiect.

CNAS a primit semnale pozitive din partea asiguratilor, care doresc sa foloseasca acest card pentru a valida serviciile medicale de care beneficiaza. De asemenea, sunt furnizori de servicii medicale care doresc sa utilizeze cardul cat mai curand.

Pentru ca acest sistem sa functioneze fara sincope in momentul in care va deveni obligatoriu prin lege, este necesara o perioada de testare, in care sa fie identificate si rezolvate eventualele probleme care pot aparea la utilizarea cardului de sanatate la nivel national.

De asemenea, perioada de testare va fi in acelasi timp si o perioada de acomodare a asiguratilor si a furnizorilor de servicii medicale cu aceasta solutie informatica.

“Avem convingerea ca furnizorii de servicii medicale inteleg importanta acestui proiect si sunt interesati ca acesta sa functioneze, insa regulile sunt necesare in orice sistem care se doreste functional. Acesta este motivul pentru care la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Presedinte CNAS, care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate si, deci, achizitionarea cititoarelor de carduri, intr-un termen de 30 de zile de la emiterea ordinului, de catre toti furnizorii din sistem. In acest mod ne vom asigura ca, in perioada de testare, toti furnizorii de servicii medicale vor activa cardurile asiguratilor si vor valida prin intermediul lor serviciile medicale pentru care pacientii s-au prezentat la medic”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Cititoarele de carduri postate pe site-ul CNAS sunt testate si validate ca fiind compatibile cu solutia informatica a cardului national.

Aceste modele de cititoare, indiferent de preturile lor, care variaza intre 5 si 80 de euro, sunt functionale. Furnizorul poate alege oricare model de cititor din aceasta lista.

Mai facem precizarea ca doar asiguratii cu varsta peste 18 ani vor primi carduri de sanatate. Copiii sunt asigurati prin lege, asadar vor beneficia ca si pana acum de serviciile medicale, fara sa fie necesara prezentarea cardului personal sau al unuia dintre parinti. In aceasta categorie intra si copiii institutionalizati.

De asemenea, serviciile medicale de urgenta fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate cat si persoanelor neasigurate. La accesarea acestui tip de servicii nu este necesar ca pacientul sa faca dovada calitatii de asigurat.

Reprezentantii CNAS au avut numeroase intalniri cu asociatiile de pacienti si cu furnizorii de servicii medicale in care au fost prezentate atat modul de functionare al cardului de sanatate, cat si beneficiile pe care acest proiect le aduce in sistem.

“Cred cu tarie ca dialogul real este elementul fundamental pentru proiectarea si consolidarea politicilor de sanatate bine fundamentate, in acord cu nevoile asiguratilor, de ale caror interese tinem cont permanent in actiunile pe care le intreprindem la CNAS”, a mai declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

1 Comentarii

  1. Bacs Stefan says:

    Datele strict confidentiale care vor fi inscrise pe card se pot fura, iar asiguratul ramane cu ochii in soare.
    “la finalul acestei luni va fi emis un Ordin de Presedinte CNAS, care vizeaza obligativitatea validarii serviciilor medicale cu ajutorul cardului de sanatate”; azi-maine va emite oricare presedinte de la oricare institutie sau intreprindere care va fi obligatoriu,pe ce baza? medicii nu sunt nici subalternii,nici angajatii si nici membri de familie ai domnului presedinte,dansul este angajat al CNAS,iar nu PROPRIETARUL CNAS,de ce se confunda locul de munca cu proprietatea?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vasile Cepoi: Spitalele din Iasi nu mai rezista

Paun: Gravitatea situatiei de astazi, dovada ca nu am depasit barierele dezinformarii

Gheorghita: Miscarea anti-vaccinare exista pentru ca miscarea pro-vaccinare este timida

Spitalul Judetean Botosani: Apel la medicii de familie sa ajute cu garzi la UPU

Cseke Attila: Inca nu am ajuns in varful valului. Presiunea este uriasa