CNAS face precizari despre eliberarea retetelor compensate si gratuite

14/01/2019

CNAS face precizari despre eliberarea retetelor compensate si gratuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-face-precizari-despre-eliberarea-retetelor-compensate-si-gratuite/

CNAS precizeaza ca medicamentele cu si fara contributie personala prescrise de medici in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pot fi ridicate in prezent, la fel ca si pana acum, de la orice farmacie aflata in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate ca si medicul prescriptor.

“Aceasta inseamna ca reteta compensata poate fi onorata intr-o arie teritoriala mult mai larga decat localitatea in care isi desfasoara activitatea medicul prescriptor, si anume in intregul judet respectiv, in cazul retetelor emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate in relatii contractuale cu o casa judeteana de asigurari de sanatate. Totodata, retetele emise de cabinetele medicale/clinicile/spitalele aflate in relatii contractuale cu CAS AOPSNAJ (Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti) pot fi onorate de orice farmacie din tara aflata in contract cu casa respective”, se arata intr-un comunicat de presa.

In anul 2018, CNAS anunta ca a inceput demersuri pentru extinderea posibilitatii de onorare a retetelor compensate la orice farmacie din tara, indiferent cu ce casa de asigurari de sanatate se afla aceasta in relatii contractuale, demersuri pe care institutia transmite ca doreste sa le finalizeze in acest an.

Conform comunicatului, insa, finalizarea liberalizarii onorarii retetelor compensate este dificila din punct de vedere tehnic, in conditiile in care aceasta presupune modificari semnificative in doua sisteme informatice, SIUI si SIPE.

Continut educational:

“CNAS considera ca aparitia unor materiale tendentioase pe aceasta tema in spatiul public, care sugereaza ca posibilitatea onorarii retetelor compensate ar fi fost limitata doar la localitatea in care isi desfasoara activitatea medicul prescriptor, apeland in acest scop inclusiv la deformarea declaratiei unui reprezentant al institutiei, este de natura sa induca pacientilor nelinisti nejustificate referitoare la tratamentele medicamentoase. Mentionam ca CNAS a inceput din proprie initiativa demersul extinderii posibilitatii de onorare a retetelor compensate si va continua sa faca toate demersurile necesare pentru a veni in sprijinul asiguratilor si pentru a raspunde nevoilor reale legate de asistenta medicala a acestora”, mai scrie in comunicatul emis de CNAS.

 

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

S-a decis relaxarea unor masuri restrictive, in Capitala

Inca doua cazuri de SARS-CoV-2 cu mutatia britanica | MS recomanda testarea la primele simptome ale bolii

Rusia a solicitat Uniunii Europene sa autorizeze vaccinul Sputnik V

Adrian Gheorghe, noul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile – vaccinate in etapa a II-a | Medicii de familie vor colabora cu asistenta sociala