CNAS: De la 1 aprilie 2021, medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie

26/03/2021
CNAS: De la 1 aprilie 2021, medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie

CNAS: De la 1 aprilie 2021, medicamentele prescrise pot fi ridicate de la orice farmacie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-de-la-1-aprilie-2021-medicamentele-prescrise-pot-fi-ridicate-de-la-orice-farmacie/

Incepand cu data de 1 aprilie 2021, asiguratii vor avea posibilitatea sa ridice medicamentele prescrise de la orice farmacie din tara, indiferent daca aceasta se afla sau nu in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care este si medicul prescriptor, anunta CNAS.

Exceptie fac medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se elibereaza indiferent de casa de asigurari de sanatate in evidenta careia de afla asiguratul, cu conditia ca furnizorul de medicamente sa fie in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care se afla si medicul care a emis prescriptia medicala.

Daca in prezent farmaciile comunitare/punctele de lucru pot avea incheiate contracte pentru furnizarea de servicii farmaceutice cu doua case de asigurari de sanatate, respectiv cu o casa de asigurari de sanatate judeteana si cu CAS AOPSNAJ, pentru punerea in aplicare a noii reglementari, incepand cu data de 1 aprilie 2021, farmaciile comunitare/punctele de lucru care au incheiate doua contracte cu case de asigurari vor opta pentru pastrarea unui singur contract, care va fi valabil pana la data de 30 iunie 2021. Farmacia/punctul de lucru va deservi toti asiguratii care prezinta prescriptii medicale.”, se precizeaza intr-un comunicat al CNAS.

Dupa aprobarea noului Contract-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2021-2022, o farmacie comunitara/ punct de lucru farmaceutic va incheia un contract unic cu o casa de asigurari de sanatate, care va intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2021.

Este o masura care va asigura un acces mai facil al pacientilor la tratamentele necesare, mai ales in aceasta perioada dificila pe care o traversam. Insa nu ne vom opri aici. Alte masuri menite sa vina in sprijinul pacientilor sunt propuse de CNAS in proiectul de Contract-cadru pentru anii 2021-2022, pe marginea caruia, pana la data de 30 martie 2021, se desfasoara consultarile si negocierile cu organizatiile patronale, sindicale si profesionale reprezentative din domeniul medical. Noul proiect de Contract-cadru va fi supus aprobarii Guvernului, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2021“, a declarat Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.

Aceasta noua reglementare este cuprinsa in hotararea aprobata de Guvern in data de 25 martie, care prevede prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2018-2019, pentru prorogarea unor termene, pentru modificarea si completarea anexei nr. 2 la aceasta, precum si pentru prelungirea termenului de aplicare si modificarea prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018, pana la 30 iunie 2021.

Etichete: eliberare medicamente farmacie, medicamente compensate si gratuite, eliberare retete la farmacie, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

 1. Mucsa Janos says:

  Bolnavul poate solocita medicului de familie pe doua luni reteta compensate?

 2. Răpan Ilie says:

  Câte medicamente compensate , are dreptul să elibereze medicul de familie , unui pacient ?

 3. Buga Aurica says:

  Bunica mea are insulină și nu se poate deplasa sa și ia rețeta până acum io luam eu dar tocmai am născut cum pot face sa mi o trimită on line???

 4. Sanda Costache says:

  Pacientul poate solicita medicului de familie eliberarea unei rețete compensate in regim online, fără cardul de sănătate? Mulțumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: