Consultatiile medicale si retetele electronice pot fi acordate in continuare la distanta

06/07/2023
Consultatiile medicale si retetele electronice pot fi acordate in continuare la distanta

Consultatiile medicale si retetele electronice pot fi acordate in continuare la distanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-consultatiile-medicale-si-retetele-electronice-pot-fi-acordate-in-continuare-la-distanta/

Reglementarile privind acordarea serviciilor medicale la distanta se mentin si dupa data de 1 iulie 2023, in conformitate cu noul Contract-cadru si cu Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, anunta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Astfel, atat medicii de familie cat si medicii de specialitate din ambulatoriu pot acorda consultatii la distanta, prin orice mijloace de comunicare, pentru bolile cu potential endemo-epidemic ce necesita izolare precum si pentru afectiunile cronice, cu respectarea acelorasi conditii de acordare ca si in cazul consultatiilor in cabinet pentru afectiunile respective.

“Medicul consemneaza consultatia medicala la distanta in registrul de consultatii si in fisa pacientului, dupa caz, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat si a intervalului orar in care aceasta a fost efectuata, si emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv reteta electronica on-line sau off-line pentru medicamente compensate. Aceste documente se transmit pacientului prin mijloace de comunicare electronica.”, transmite CNAS.

In cazul consultatiilor la distanta acordate de medicii de specialitate din ambulatoriu pacientii sunt exceptati de la obligatia prezentarii biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic de specialitate.
Potrivit sursei citate, tot la distanta pot fi acordate terapiile psihiatrice, precum si sfatul genetic, acestora aplicandu-li-se reglementarile legale in vigoare pentru serviciile diagnostice si terapeutice efectuate in cabinet.
De asemenea, se pot acorda la distanta, prin orice mijloace de comunicare, serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog in specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie, precum si in specialitatea psihopedagogie speciala – logoped. Si acestor servicii conexe li se aplica reglementarile legale in vigoare pentru serviciile efectuate in cabinet.

„Intrucat dorim sa utilizam in continuare, in beneficiul persoanelor asigurate, experienta acumulata in timpul pandemiei de Covid-19, nu numai ca am mentinut consultatiile la distanta, ci am si largit sfera de aplicabilitate a acestora” – a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Etichete: consultatii medicale la distanta, retete medicale la distanta, servicii medicale la distanta, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

7 Comentarii

 1. SAVA LIANA ELENA says:

  momentan nu se pot acorda consultatii online si nici nu se pot transmite retetele online, adica nu reprezinta un serviciu decontat de CNAS

 2. Trandafir Rozalia says:

  As dori sa știu dacă aceste servicii medicale la distanta sau eliberarea rețetelor electronice se decontează de care CNAS MEDICILOR DE FAMILIE SAU NU.?

 3. Culea Cosmina says:

  Buna ziua!În cazul consultatiei la distanță în ambulatoriu de specialitate cum va prezenta pacientul cardul de sănătate pt înregistrare si emitere reteta compensarea?

 4. Parvulescu Gabriela says:

  Ați uitat să precizați că, la medicul de familie, serviciul aferent rețetei electronice nu se plătește.Intră în per capita.

 5. Dutchievici Traian says:

  Foarte frumos ca s-a mentinut posibilitatea consultatiilor la distanta. Doar ca acestea nu sunt platite ca serviciu medical in cazul medicului de familie, ci doar in cazul specialistilor din ambulator.

 6. Andrei says:

  Informațiile sunt corecte, dar nu sunt complete. E adevărat că putem in continuare sa acordam consultații la distanta pentru pacienții cu boli cronice, dar nu scrie nicăieri că nu vom mai fi plătiți pentru aceste servicii.

 7. Ionescu Dan says:

  Consultatiile la distanta pentru persoanele asigurate care au boli cronice NU SUNT PLATITE de catre CNAS (incepand cu data de 1 iulie)
  NU DEZINFORMATI POPULATIA. De ce medicul sa faca un act medical fara sa fie platit? Si asa ne sunt taiate de la plata o multime de consultatii deoarece este depasit numarul de consultatii trimestriale pe care CNAS le plateste.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: