CNAS: Clarificari privind pachetul de servicii medicale de preventie 40+

21/10/2022
CNAS: Clarificari privind pachetul de servicii medicale de preventie 40+

CNAS: Clarificari privind pachetul de servicii medicale de preventie 40+

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-clarificari-privind-pachetul-de-servicii-medicale-de-preventie-40/

Pacientii cu boli cronice nu au nevoie sa apeleze la pachetul de preventie 40+ pentru persoanele asimptomatice, deoarece se afla in contact periodic cu medicul de familie, iar acest pachet a fost din start gandit pentru persoanele care nu au semne/simptome de boala si care nu-si verifica periodic starea sanatatii, precizeaza CNAS.

Potrivit sursei citate, in cadrul pachetului de servicii decontate de sistemul asigurarilor sociale de sanatate la nivelul asistentei medicale primare sunt prevazute servicii de preventie pentru toate categoriile de varsta.

Printre consultatiile de preventie oferite de medicii de familie (in cadrul carora se poate recomanda si un set de analize medicale de laborator) se numara si cele destinate persoanelor asimptomatice cu varsta peste 40 de ani din listele proprii, adica acelor persoane care nu sunt in evidenta medicului de familie cu boli cronice si nici nu manifesta semne de boala.

“Tocmai pentru ca aceste persoane se considera pe deplin sanatoase, se adreseaza rar medicilor, doar in cazul afectiunilor acute, riscand sa dezvolte boli cronice „ascunse” (fara simptome) care sa fie depistate de abia intr-un stadiu avansat, in care pot aparea complicatii, invaliditati si chiar decese premature, iar tratamentele sa fie dificile, dureroase si costisitoare, sau chiar ineficiente. O atentie deosebita necesita in special persoanele de peste 40 de ani, deoarece dupa aceasta varsta incidenta bolilor cronice creste semnificativ.”, precizeaza CNAS intr-un comunicat de presa.

Prin pachetele de preventie, CNAS mai spune ca urmareste sa incurajeze persoanele mentionate sa-si verifice periodic starea sanatatii, dar si medicii de familie sa acorde activ consultatii preventive, in cadrul carora sa evalueze comportamentele cu impact global asupra sanatatii (stilul de viata: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizica, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sanatatea mintala, sanatatea reproducerii, si sa intervina asupra riscurilor modificabile.

“Pe termen mediu si lung, aceasta abordare va conduce la cresterea calitatii vietii pacientilor, care astfel sunt depistati precoce si tratati intr-un stadiu incipient al bolii, la reducerea costurilor asociate bolii, dar si la diminuarea numarului de servicii medicale spitalicesti, in favoarea celor de medicina primara (inversarea piramidei serviciilor medicale).

Persoanele cu boli cronice aflate pe listele medicilor de familie beneficiaza de consultatii periodice lunare decontate din FNUASS pentru supravegherea evolutiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicatiilor, educatia privind ingrijirea si autoingrijirea etc.. Daca medicul de familie, in urma evaluarii riscului dezvoltarii altor afectiuni, constata ca pacientii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor in afara valorilor normale, poate acorda in plus si consultatii de monitorizare activa (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (hipertensiunea arteriala, dislipidemia si diabetul zaharat tip 2, astmul bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva – BPOC si boala cronica de rinichi).”, mai precizeaza CNAS care adauga ca “in cazul acutizarii afectiunilor cronice sau a prezentei oricaror simptome a caror provenienta trebuie clarificata, pacientii se prezinta la medicul de familie care, in urma evaluarii stabileste conduita terapeutica.

Pentru orice afectiune acuta/subacuta/acutizare a unei boli cronice casa de asigurari de sanatate deconteaza medicilor de familie inca doua consultatii pentru fiecare episod de boala, in afara consultatiilor periodice anterior mentionate. In urma efectuarii consultatiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigatii medicale paraclinice) sau alte documente.

“Asadar, medicul de familie acorda consultatii intr-un mod integrativ, tinand cont de toate afectiunile acute, subacute sau cronice de care sufera pacientii, investigand totodata si factorii de risc pentru aparitia altor boli sau agravarea celor existente, realizand atat preventie primara (preintampina aparitia afectiunilor prin interventia asupra factorilor de risc), preventie secundara (depisteaza precoce boala, inainte de a se manifesta), preventie tertiara (screeningul complicatiilor cu reducerea agravarilor sau aparitiei complicatiilor).”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

Potrivit informarii publice, in ceea ce priveste adresa prin care CNAS a solicitat medicilor de familie sa precizeze cate persoane asimptomatice de peste 40 de ani se afla pe listele lor de pacienti, scopul acestei centralizari de informatii este dimensionarea finantarii pachetului de preventie, la nivel national, in functie de numarul total al beneficiarilor, si construirea unui indicator de evaluare a activitatii de preventie, avand in vedere ca in semestrul I al acestui an consultatiile de preventie acordate tuturor segmentelor de varsta au constituit doar 1% din totalul consultatiilor acordate de medicii de familie.

Etichete: servicii medicale, pachet servicii medicale preventie, consultatii preventie 40+, pacienti boli cronice, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Enache veturia says:

    Eu știam ca pachetul de prevenție se face din banii laboratorului și nu al cas. Pt acest pachet trebuie sa fii programat în luna în care te.ai născut și ți se face bilanț. Aceasta consultatie este plătită ca fiind din cele 20 pe zi care nu ajung nici pt cronici și acuti, de aceea nu se fac examene de bilanț la asimptomatici. Cred ca trebuie făcute odată pe an , indiferent de luna, plătită ca separat de consultațiile curative și atunci e msi bine

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: