CNAS: Cardul national de sanatate, un instrument care va face ordine in sistem

28/01/2015

CNAS: Cardul national de sanatate, un instrument care va face ordine in sistem

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-cardul-national-de-sanatate-un-instrument-care-va-face-ordine-sistem/

studiu1Proiectul de Hotarare de Guvern care contine Normele metodologice de aplicare a cardului national de sanatate s-a aflat in dezbatere publica si va fi analizat si supus aprobarii in sedinta de Guvern de astazi.

Acest proiect de act normativ prevede utilizarea cardului national de sanatate in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, in perioada 1 februarie – 31 martie 2015.

In acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale si celor aproximativ 800.000 de asigurati care inca nu au intrat in posesia cardului. Incepand cu data de 1 aprilie 2015, cardul national de sanatate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale, scrie intr-un comunicat de presa emis de CNAS.

Cardurile nationale de sanatate nedistribuite si predate de catre operatorul de servicii postale la casele de asigurari de sanatate sunt distribuite asiguratilor de catre casele de asigurari de sanatate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul, fie prin intermediul medicilor de familie, cu ocazia primei prezentari in vederea acordarii unui serviciu medical.

Incepand de saptamana trecuta, sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguratii din listele lor. De asemenea, pentru acei asigurati care nu sunt inscrisi pe lista unui medic de familie, cardurile de sanatate se elibereaza la sediul casei de asigurari in evidenta careia se afla, mai scris in informarea venita de la CNAS. 

Proiectul de act normativ contine si propunerea CNAS ca adeverinta de asigurat, valabila trei luni de la emitere, sa fie alternativa pentru cei care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta.

Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe propria raspundere ca refuza cardul de sanatate din motive religioase sau de constiinta si va depune cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit.

De mentionat este faptul ca aceasta alternativa presupune deplasarea periodica a asiguratului la casa de asigurari pentru a solicita adeverinta de asigurat.

Cardurile nereceptionate sau returnate de catre asiguratii care le refuza vor ramane la casa de asigurari, de unde le pot ridica oricand, in cazul in care revin asupra deciziei de a nu detine acest card.

“Cardul de sanatate nu intra in contradictie cu nicio religie. Mai mult, este un instrument care nu contine date medicale. Asiguratul primeste un card pe care sunt inscriptionate doar datele de identificare in sistem. El poate fi folosit in aceasta forma sau posesorul lui poate opta pentru inscriptionarea unui minim de date medicale. Cardul national de sanatate are rolul de a confirma calitatea de asigurat intr-un mod mult mai rapid si de a valida, in vederea decontarii din fondul de sanatate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

De asemenea, proiectul de act normativ reglementeaza si modul de eliberare a unui nou card, in cazul pierderii, distrugerii sau a modificarii datelor personale.

In aceasta situatie este stabilita o procedura simplificata, care presupune un singur drum la casa de asigurari pentru a depune o cerere-tip, copie de pe CI si actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale.

Plata se va efectua la sediul casei de asigurari, iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS si MS pentru primul card.

Mai exact, costul de productie al cardului este de2,2 euro + TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei + TVA.

Dupa depunerea documentelor, asiguratul va primi acasa, in termen de 30 de zile, noul card. Intre timp, cardul va aparea inactiv in sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.

Procesul de tiparire si de distribuire a cardului de sanatate continua pentru asiguratii care vor implini in viitor varsta de 18 ani si/sau dobandesc calitatea de asigurat.

Pana la primirea cardului de sanatate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte care inlocuieste cardul, valabila nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia.

Dupa ce proiectulde HG va fi aprobat, va fi emis un Ordin de presedinte CNAS care va contine reglementarile referitoare la modul de eliberare a cardului duplicat.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: