CNAS: Cardul national de sanatate – obligatoriu de la data de 1 septembrie

12/08/2015

CNAS: Cardul national de sanatate – obligatoriu de la data de 1 septembrie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-cardul-national-de-sanatate-obligatoriu-de-la-data-de-1-septembrie/

cardulIncepand cu data de 1 septembrie 2015, serviciile medicale in sistemul public de sanatate vor fi acordate asiguratilor cu varsta de peste 18 ani in baza cardului national de sanatate.

Exceptie vor face asiguratii pentru care cardul de sanatate nu a fost inca tiparit. Acestia vor primi in continuare servicii medicale conform vechiului sistem de validare si decontare, pana cand cardul lor va fi tiparit si transmis prin posta.

 Asiguratii pe numele carora a fost tiparit cardul, dar din diverse motive nu au intrat inca in posesia lui, trebuie sa se adreseze casei de asigurari in evidenta careia se afla pentru a solicita eliberarea cardului de sanatate.

 “Opozitia nu isi mai aminteste de lungul sir de presedinti ai CNAS si ministri PDL-PNL ai sanatatii care trebuiau sa implementeze sistemul cardului de sanatate si probabil nici nu a calculat suma care s-a risipit prin prisma neglijentei lor. De asemenea, daca i-ar fi interesat ce face guvernarea, ar fi observat ca de astazi ruleaza spotul TV care anunta ca de la 1 septembrie cardul devine obligatoriu, sau macar declaratia presedintelui CNAS pe aceasta tema si nu ar mai fi pierdut vremea cu acea conferinta de presa”, scrie intr-un comunicat emis de biroul de presa al CNAS.

“Am decis ca utilizarea cardului de sanatate nu mai poate fi amanata.  Sistemul are nevoie de acest instrument.  Economiile pe care le vom face se vor regasi in numarul si calitatea serviciilor oferite asiguratilor “, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

In prezent, la casele de asigurari de sanatate se afla peste 300 de mii de carduri care asteapta sa fie ridicate, in timp ce aproape 15 milioane de carduri au ajuns deja in buzunarele asiguratilor. 

 Casele de asigurari de sanatate vor elibera adeverinte de inlocuire a cardului pentru persoanele care solicita card duplicat si pentru asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate.

“A venit momentul ca acest card sa functioneze asa cum a fost el gandit. Consider ca a fost suficienta perioada de acomodare. Totodata, aceasta perioada a fost necesara. Am considerat important sa ne asiguram ca acest instrument util pentru sistem nu blocheaza accesul asiguratilor la servicii medicale. Sunt convins ca vor exista critici indiferent de momentul in care cardul va fi singurul instrument de validare si decontare a serviciilor din sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. mirela says:

    Ce se intampla cu asiguratii care nu au card emis? ma refer la tinerii intre 18-19 ani, majoritatea elevi de liceu, care nu prea au card emis. Lor nu li eelibereaza nici documente inlocuitoare de card (dei unuu au 18 ani si 7-8 luni, deci era timp suficient sa li se tipareasca cardul)Sunt asigurati, dar vor fi privati de dreptul lor, de aici rezultand faimoasele economii. Asta in timp ce o multime de persoane care n-au mai fost asigurate in ultimii zece ani, nu sunt nici in prezent, dar au card tiparit, fac un mare taraboi ca au card si deci au dreptul la asigurare.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Dr. Virgil Musta, despre trichineloza: Fazele bolii si ce avem de facut

Nicolae Banicioiu, fostul ministru al Sanatatii, trimis in judecata de DNA

Streinu-Cercel: Inca un val epidemic, foarte probabil la inceputul anului viitor

OMS: Risc sporit de reinfectare cu varianta Omicron in cazul celor care au trecut prin boala

Dr. Diaconu despre retragerea lui Mihai Craiu: Stim cum e sa-ti spuna cineva ca te omoara