CNAS: Asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina

27/02/2020
CNAS: Asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina

CNAS: Asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-asiguratii-pot-beneficia-de-concediu-si-indemnizatie-pentru-carantina/

In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de concediu si indemnizatie pentru carantina, conform reglementarilor cuprinse in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in Normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica, transmite CNAS intr-un comunicat.

Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica.

In caz de carantina, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar numai pentru luna in curs sau luna anterioara.

Durata concediilor medicale pentru carantina nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni.

De asemenea, daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

“Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul stabilita potrivit legii si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Mentionam ca in cazul certificatelor de concediu medical acordate pentru carantina nu se aplica restrictia prevazuta la art. 20 alin (1) din Anexa 1 la Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 15/1.311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia „medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boala, in una sau mai multe etape”, intrucat carantina semnifica o suspiciune a unei persoane de a fi contaminata cu o boala transmisibila si nu un diagnostic confirmat medical al acesteia (episod de boala)”, se precizeaza in comunicatul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit sursei citate, pentru aplicarea in mod unitar a prevederilor legale privind acordarea concediului medical si a indemnizatiei pentru carantina, CNAS a transmis o circulara catre toate casele teritoriale de asigurari de sanatate.

Etichete: coronavirus, concedii medicale, concediu medic de familie, concediu carantina, indemnizatie asigurati concediu

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: