CNAS: Abrogarea art. 75 din Codul Fiscal nu poate duce la neplata concediilor medicale

03/10/2018
CNAS: Abrogarea art. 75 din Codul Fiscal nu poate duce la neplata concediilor medicale

CNAS: Abrogarea art. 75 din Codul Fiscal nu poate duce la neplata concediilor medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-abrogarea-art-75-din-codul-fiscal-nu-poate-duce-la-neplata-concediilor-medicale/

Mai multe materiale publicate in presa in cursul ultimelor zile sustin ca abrogarea articolului 75 din Codul Fiscal ar putea avea drept consecinta faptul ca angajatii nu vor mai avea concediul medical platit.

CNAS precizeaza intr-un comunicat de presa remis miercuri, ca indemnizatiile si concediile de asigurari sociale de sanatate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decat Codul Fiscal, mai precis prin Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005, care conditioneaza acordarea de concedii medicale platite de achitarea unei alte contributii decat contributia de asigurari sociale de sanatate.

“Astfel, in cazul angajatilor, dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiei asiguratorii pentru munca, pe care o efectueaza angajatorul. Articolul 75 din Codul Fiscal (abrogat prin OUG nr. 18/2018) se refera insa la deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate platita de catre persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, deci nu are nicio legatura cu dreptul angajatilor la concediile medicale platite.

Acest articol din Codul Fiscal a fost abrogat deoarece incepand cu anul 2018, a fost reglementat un nou mecanism mai simplu de stabilire, declarare si plata a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri. Astfel, in forma actuala a Codului Fiscal contribuabilii persoane fizice declara veniturile realizate in Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, acestia efectuand toate operatiunile privind deducerile de care beneficiaza potrivit legii”, se arata in comunicatul CNAS.

Referitor la calitatea de asigurat a persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente sau din drepturi de proprietate intelectuala, precizam ca in conformitate cu legislatia actuala aceasta calitate se dobandeste de la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta in Codul Fiscal.

Pentru aceste categorii de persoane calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira perioada pentru care s-a depus declaratia mentionata, daca nu se depune o noua declaratie pentru perioada urmatoare.
In cuprinsul materialelor de presa se mai fac referiri la faptul ca din 2013 pana in prezent organele fiscale nu au efectuat regularizarile anuale ale contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente.

De mentionat cu privire la acest aspect este faptul ca incepand cu 1 iulie 2012 stabilirea contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente se realizeaza de catre organele fiscale teritoriale, care se subroga in toate drepturile si obligatiile caselor de asigurari de sanatate.

“Precizam ca in conformitate cu dispozitiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate (deci inclusiv persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente) pot opta sa beneficieze de dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, daca achita o contributie pentru asigurarea pentru concedii si indemnizatii, diferita de contributia de asigurari sociale de sanatate. Cuantumul acestei contributii este de 1% din venitul lunar inscris de contribuabil in contractul de asigurare de sanatate”, mai transmit reprezentantii CNAS conform sursei mentionate.

Cu alte cuvinte, aceasta categorie de persoane asigurate nu-si poate pierde calitatea de asigurat de sanatate si nici dreptul la concedii medicale platite (in cazul in care a optat pentru acest drept) indiferent de situatia regularizarilor anuale ale contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: