CNAS: 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate la nivelul anului 2020

13/08/2021
CNAS: 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate la nivelul anului 2020

CNAS: 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate la nivelul anului 2020

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-32-milioane-de-certificate-de-concediu-medical-acordate-la-nivelul-anului-2020/

In 2020 au fost acordate 3,2 milioane de certificate medicale, o cifra in crestere incepand cu 2017, aproape jumatate dintre concediile medicale fiind pentru maxim 10 zile, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Adrian Gheorghe.

“Vorbim la nivelul anului 2020 de aproximativ 3,2 milioane de certificate de concediu medical acordate. Comparativ, in anul 2017 vorbeam de 2,8 milioane de certificate de concedii medicale, cu o crestere relativ liniara de la 2017 la 2020. (…) Din datele pe care le detinem, aproximativ jumatate dintre aceste certificate de concediu medical se acorda pentru perioade cuprinse intre 5 si 10 zile. Aproximativ 20-25% dintre certificate se acorda pentru perioade de mai mult de zece zile. Referitor la plati, soldul la 31 decembrie 2020 – concedii medicale procesate, dar neplatite inca – se ridica la aproximativ 2,5 miliarde de lei. (…) La finalul lunii iunie 2021, soldul era de 2,8 miliarde de lei, cu 300 de milioane mai mare decat cu sase luni in urma, in conditiile in care s-au facut plati in primul semestru de 2,1 miliarde de lei. Practic, in sase luni s-a platit aproape 80% din tot soldul anului anterior, dar s-au acumulat plati de efectuat intr-un ritm cel putin comparabil”, a declarat Adrian Gheorghe citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, toate casele de asigurari de sanatate au depus eforturi mari din punct de vedere al resursei umane si analitic pentru a procesa cat mai mult.

De asemenea, el a subliniat ca CNAS a facut un efort bugetar mare pentru acest an pentru plata indemnizatiilor de concediu medical.

“Cred ca din punct de vedere al procesarii stam mult mai bine decat stateam cu un an, mai mult de un an in urma. (…) Banii se aloca foarte repede, insa exista si o etapa intermediara de corespondenta intre casele de asigurari de sanatate si angajator privind clarificari, documente lipsa si asa mai departe din dosarele inscrise si acestea dureaza si ele. (…) Casa Nationala a facut un efort bugetar mare pentru acest an. Practic, de a aloca fondurile aprobate prin Legea bugetului pentru plata indemnizatiilor de concediu medical, de a le aloca de o asa natura astfel incat sa efectuam cat mai multe plati in prima parte a anului, tocmai pentru a acoperi cat mai mult din soldul acumulat mai ales in anul 2020, dar si in 2019. Banii au fost alocati, insa trebuie parcurse toate etapele legale pentru ca platile sa fie efectuate”, a mai precizat seful CNAS potrivit sursei citate.

Citeste si: Noile reguli privind concediile medicale pun inutil medicii si pacientii pe drumuri

Etichete: concedii medicale, eliberare concediu medical, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: