CMR: Viitorul activitatii medicale din Romania nu poate fi negociat in 3 ore

30/03/2021
CMR: Viitorul activitatii medicale din Romania nu poate fi negociat in 3 ore

CMR: Viitorul activitatii medicale din Romania nu poate fi negociat in 3 ore

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-viitorul-activitatii-medicale-din-romania-nu-poate-fi-negociat-in-3-ore/

“Am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat”. 3 ore pentru aproximativ 45.000 de medici. Acesta este timpul alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) negocierilor Contractul-cadru cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania. Inadminisbil!”, scrie CMR intr-un comunicat de presa.
Contractul-cadru (CoCa) ce reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul Sistemului de Asigurari Sociale de Sanatate nu poate fi negociat cu reprezentanti ai CNAS care NU dau dovada de interes pentru identificarea unor solutii concrete la probleme majore ale sistemului sanitar si ale medicilor!, transmite Colegiul.

Sintagma „Noi suntem statul” nu isi are rostul intr-o negociere din secolul al XXI-lea!, afirma sursa citata.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR), forul reprezentativ al profesiei medicale din tara, a fost invitat, luni, 29 martie 2021, la o negociere cu reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pe marginea viitorului Contract-cadru (CoCa) 2021-2022.

PotrivitColegiului, CNAS a stabilit in mod unilateral un program de consultari cu asociatiile profesionale si patronatele din asistenta medicala primara, ambulatoriul de specialitate si spitale.

Pentru procesul de negociere cu reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania a fost alocat un interval unic de timp de 3 ore pentru parcurgerea a 168 de pagini de contract destinate organizarii activitatii medicale din asistenta medicala primara, ambulatoriu, spital, asistenta medicala de urgenta, ingrijirile la domiciliu, acordarea ingrijirilor paliative.

Intalnirea dintre reprezentantii CMR si CNAS presupunea negocierea conditiilor contractuale, in vederea derularii Contractului-cadru, pornind de la directiile de actiune prioritare specifice fiecarui segment al sistemului medical aflat in contract cu CNAS, directii mandatate de catre Consiliul National al CMR.

Mesajul Presedintelui CMR in deschiderea intalnirii a fost: „Va multumim pentru invitatia de a participa la aceste negocieri, intelegem situatia speciala de acum, de a negocia pe proiectul dvs., dar in viitorul apropiat speram sa participam la elaborarea proiectului de Contract-cadru, inainte de aparitia lui publica, in calitatea noastra de parteneri cu drepturi egale in acest proces. De asemenea, in viitorul apropiat dorim sa discutam mai mult despre independenta in exercitarea profesiei de medic, sa discutam despre reducerea presiunii financiare, care nu ar trebui sa influenteze in niciun fel decizia noastra profesionala si nici relatia medic-pacient. Trebuie sa discutam despre o implicare mai redusa a medicului in relatia asigurat-asigurator (CNAS), iar activitatea medicala trebuie sa fie mai putin dependenta de buna functionare a SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), deoarece timpul este pretios si acesta trebuie folosit pentru desfasurarea in conditii cat mai bune a actului medical”.

Din nefericire, echipa CNAS nu a dat dovada de interes pentru negocieri, iar aproape la fiecare chestiune ridicata, raspunsul echipei Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost: „Am notat, vom analiza”.
Timpul insuficient alocat discutiilor privitoare la viitorul sistemului medical din Romania nu a permis parcurgerea tuturor prevederilor contractuale stipulate de Contractul-cadru si pentru care reprezentantii CMR au fost mandatati sa negocieze.
Din punctul de vedere al CMR, negocierile nu au decurs asa cum ar presupune in mod firesc o relatie contractuala intre doi parteneri cu drepturi egale.
Lipsa de asumare a unor decizii ferme referitoare la modificarile solicitate de catre CMR, care ar fluidiza traseul pacientului in sistemul medical romanesc si ar reduce birocratia zdrobitoare existenta in acest moment, a contribuit la epuizarea rapida a celor 3 ore alocate negocierilor.”, se precizeaza in comunicatul citat.

Tot in comunicat mai scrie ca: Echipa CMR a intalnit o echipa CNAS fara deschidere la argument sau la negocieri, care a lasat impresia ca doreste un contract de adeziune, nu un contract civil intre doua parti cu drepturi si obligatii egale.

Avand in vedere faptul ca pe nici unul dintre elementele luate in discutie nu s-a convenit formula finala, CMR considera ca intalnirea de la minister nu a intrunit conditiile de a fi considerata negociere pentru a indeplini exigentele Legii 95 si ale altor acte normative in vigoare.

Insa, in incercarea de a debloca situatia, CMR va trimite catre CNAS toate documentele aferente, in format scris, pe cale oficiala, pentru ca acestea sa fie cu adevarat analizate. De asemenea, desi CNAS a refuzat categoric o noua runda de negocieri in vederea parcurgerii si finalizarii discutiilor asupra prevederilor CoCa, ne exprimam speranta ca se va reveni asupra acestei decizii si asteptam invitatia oficiala la o noua discutie.”, mai transmite Colegiul.

Reprezentantii CMR mai subliniaza ca, la momentul actual, peste 45.000 de medici din toate specialitatile isi desfasoara activitatea si sunt impactati conform prevederilor acestui Contract-cadru, care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale, tehnologiilor si dispozitivelor asistive in cadrul Sistemului de Asigurari Sociale de Sanatate.

“Precizam ca CNAS a elaborat unilateral acest contract pentru perioada 2021-2022, fara consultarea prealabila a Colegiului Medicilor din Romania, asa cum este prevazut legal. Amintim pe aceasta cale faptul ca CMR are dreptul de negociere al acestui contract in conformitate cu Legea 95/2006 si Statutul Medicilor din Romania.”, afirma reprezentantii institutiei.

Obiectivele strategice ale CMR sunt:

1. Accesul pacientilor din Romania la servicii medicale de calitate
2. Independenta profesionala a medicului
3. Debirocratizarea si eficientizarea sistemului medical
Echipa de negociere din partea CMR-ului la negoiceri a fost condusa de catre prof. dr. Daniel Coriu, presedintele CMR.

La intalnire au mai fost prezenti, din partea CMR, dna dr. Valeria Herdea, Vicepresedinte si responsabil de Comisia economico-sociala si de asigurari de sanatate, dna Nicoleta Popescu, avocat CMR, iar online au participat dl dr. Gheorghe Borcean, Vicepresedinte Comisia jurisdictie, dl dr. Calin Bumbulut, Vicepresedinte Comisia profesional-stiintifica si dl dr. Gindrovel Dumitra, Secretar General CMR.

Etichete: contract-cadru 2021, Co-Ca 2021-2022, negocieri contract cadru, CMR, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: