CMR solicita cresterea numarului de locuri la rezidentiat pentru Medicina de Familie

28/11/2022
CMR solicita cresterea numarului de locuri la rezidentiat pentru Medicina de Familie

CMR solicita cresterea numarului de locuri la rezidentiat pentru Medicina de Familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-solicita-cresterea-numarului-de-locuri-la-rezidentiat-pentru-medicina-de-familie/

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a solicitat suplimentarea numarului de locuri la rezidentiat aferente specialitatii de medicina de familie.

CMR atrage atentia ca anul acesta au fost scoase la rezidentiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar ca acest numar este insuficient avand in vedere datele ce arata necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel national.

In urmatorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge varsta de pensionare.

“Este extrem de important sa se identifice si sa se puna in practica rapid solutii pentru acoperirirea deficitului de medici implicati in asistenta medicala primara. Sunt previzionari ca in Romania vor exista unele dintre cele mai mari deficite in resursa umana implicata in acordarea asistentei medicale primare la nivel european. Aceasta situatie pe care nimeni nu si-o doreste va reduce accesul pacientilor la asistenta medicala de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe cresterea costurilor aferente sistemului de sanatate, dar si o presiune in plus pe celelalte specialitati medicale.” a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Reprezentantii CMR mai precizeaza ca pentru a preintampina o acutizare a lipsei de medici, mai ales in specialitatile deficitare, din perspectiva actuala a resursei umane, ce ar avea efecte negative atat asupra sistemului de sanatate cat si a populatiei, trebuie realizata o analiza riguroasa a necesarului de medici pe fiecare specialitate si suplimentarea locurilor la rezidentiat in special pentru medicina de familie.

Etichete: locuri rezidentiat medicina de familie, rezidentiat medicina de familie, CMR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: