CMR solicita Camerei Deputatilor adoptarea cat mai rapida a legii vaccinarii intr-o forma clara, cu responsabilitati asumate

11/12/2017

CMR solicita Camerei Deputatilor adoptarea cat mai rapida a legii vaccinarii intr-o forma clara, cu responsabilitati asumate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-solicita-camerei-deputatilor-adoptarea-cat-mai-rapida-a-legii-vaccinarii-intr-o-forma-clara-cu-responsabilitati-asumate/

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis o adresa Camerei Deputatilor prin care solicita adoptarea cat mai curand a legii vaccinarii, imunizarea reprezentand masura profilactica cu cel mai mare succes din istoria medicinii, cu impact major in sanatatea publica prin prevenirea bolilor infectioase grave, a complicatiilor sau a deceselor produse de acestea.

Potrivit unui comunicat de presa al CMR, vaccinarea a contribuit decisiv la scaderea mortalitatii si morbiditatii prin boli infectioase, a dus la cresterea substantiala a sperantei de viata. In fiecare an circa 3 milioane de vieti sunt salvate prin vaccinare.

Totodata, CMR considera ca vaccinarea este un drept al copilului, necesar pentru a obtine cea mai buna stare de sanatate posibila si a nu fi expus in viitor pericolelor reprezentate de unele boli infectioase grave.

“Din acest motiv, CMR a incurajat o reglementare legala solida a activitatii de vaccinare, responsabilizarea clara a celor implicati, incepand cu autoritatile, corpul profesional medical dar si reprezentantii legali ai copiilor. Colegiul Medicilor din Romania isi doreste ca aceste responsabilitati sa aiba ca rezultat, in primul rand, protejarea vietii copiilor dar si a persoanelor adulte iar, in al doilea rand, reglementarile sa respecte principiile de baza ale exercitarii profesiei medicale consacrate, a drepturilor constitutionale dar si a tratatelor si conventiilor internationale la care Romania este semnatara”, scrie in comunicatul mentionat.

CMR mai precizeaza ca a urmarit cu atentie etapele parcurse de “Legea privind vaccinarea persoanelor din Romania” si a transmis puncte de vedere constructive care sa ajute la adoptarea unui act normativ coerent, in acord cu principiile fundamentale precizate.

“Aflat in procedura parlamentara la Camera Deputatilor, proiectul de lege se afla in situatia in care numeroase amendamente solicitate pot schimba semnificativ principiile care au stat la baza elaborarii acestuia si pot influenta negativ modul de aplicare a legii, ceea ce reprezinta o lovitura data sanatatii publice si responsabilitatii pe care trebuie sa o avem cu totii fata de sanatatea copiilor nostri”, se mai arata in comunicatul CMR.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: