CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

17/09/2021
CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-cere-eforturi-pentru-asigurarea-nasterilor-in-siguranta/

Colegiul Medicilor din Romania isi alatura vocea campaniei globale lansate de Organizatia Mondiala a Sanatatii de Ziua Mondiale a Sigurantei Pacientului, marcata vineri, 17 septembrie.

“Ingrijiri medicale sigure pentru mame si nou-nascuti” este tema zilei di acest an, iar in context, CMR transmite mesajul: Actionati acum pentru o nastere in siguranta si cu respect.

“In Romania, anul trecut au decedat 1.099 de copii cu varsta sub 1 an. Cele mai recente date oficiale europene au plasat Romania in 2019 ca avand a doua cea mai mare rata de mortalitate infantila din Uniunea Europeana – 5,8 decese la 1.000 de nasteri, fata de 3,4 decese la 1.000 de nasteri, media europeana. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, echipamentele medicale insuficiente, dar si un numar insuficient de medici ar putea fi factori pentru aceasta situatie.”, transmite CMR cu ocazia acestei zile.

In total, in tara noastra erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 in mediul rural, si 814 medici neonatologi.

In ceea ce priveste specialitatea obstetrica-ginecologie, in Romania erau in 2020 8.558 de paturi, dintre care 37 in mediul rural, si 2.795 de medici.

“Este nevoie de investitii sustinute, inclusiv in resursa umana, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure si de calitate, pe tot teritoriul tarii, pentru femeile insarcinate si pentru nou-nascuti. Cifrele privind mortalitatea infantila sunt in scadere, insa nu suficient de rapida. Mai mult, vedem si in acest sector, ca in multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuata intre mediul rural si cel urban. Este nevoie de masuri urgente pentru ca aceste diferente sa se reduca pe cat posibil”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Colegiul Medicilor din Romania cere eforturi din partea tuturor factorilor implicati si politici ample si coerente la nivelul sistemului de sanatate pentru a asigura nasteri in siguranta si isi ia angajamentul sa depuna toate eforturile, in limita competentelor sale, in acest sens.

“Sarcina si nasterea reprezinta poate cele mai importante momente in viata, iar medicii si intreg personalul medical trebuie sa se asigure ca pacientii – mame si nou-nascuti- primesc cele mai bune ingrijiri si sa sprijine, acolo unde este posibil, nasterea naturala. Pentru aceasta este nevoie de o resursa umana calificata, care sa isi desfasoare activitatea in conditii adecvate”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania.

La nivel mondial, aproximativ 810 femei mor in fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcina si nastere. In plus, aproximativ 6.700 de nou-nascuti isi pierd viata in fiecare an, adica 47% din toate decesele inregistrate la copii sub 5 ani. Circa 2 milioane de copii se nasc morti an de an, iar in 40% dintre cazuri decesul intervine in timpul travaliului

Etichete: nasteri in siguranta, ziua mondiala a sigurantei pacientului, CMR

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: