CMR a propus extinderea competentelor pentru personalul care ingrijeste pacienti infectati cu SARS-CoV-2

17/11/2020

CMR a propus extinderea competentelor pentru personalul care ingrijeste pacienti infectati cu SARS-CoV-2

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-a-propus-extinderea-competentelor-pentru-personalul-care-ingrijeste-pacienti-infectati-cu-sars-cov-2/

Prof. dr. Daniel Coriu, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a inaintat Ministerului Sanatatii o propunere de adoptare prin Ordonanta de Urgenta a unor reglementari in domeniul sanitar, cu referire stricta la asigurarea resurselor de personal medical si la suspendarea temporara, pe durata pandemiei de COVID-19, a dispozitiilor din Legea 95/2006, privind restrictiile de acordare a asistentei medicale numai in domeniul competentei inscrise in avizul de libera practica eliberat de Colegiul Medicilor.

“In acest moment multi dintre colegii nostri medici, aflati in prima linie in lupta impotriva pandemiei de COVID-19, nu sunt aparati in exercitarea profesiei de catre o reglementare care sa acopere situatiile in care, desi au o anumita specialitate, este nevoie sa depaseasca aceasta competenta inscrisa in avizul de libera practica, mai ales pe fondul unor resurse medicale limitate, inclusiv resurse umane”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, presedintele CMR, potrivit unui comunicat de presa.

Conform sursei citate, in urma argumentelor prezentate de catre reprezentantii CMR, ministrul Nelu Tataru a fost de acord cu aceste puncte de vedere, expuse in cadrul unei intalnirii urmand ca, dupa avizul juridic, sa initieze demersurile pentru elaborarea unui act normativ in acest sens.

Colegiul Medicilor din Romania precizeaza ca aceasta modificare nu va fi echivalenta cu suspendarea malpraxisului sau cu imunitatea medicului.

Propunerea transmisa Ministerului Sanatatii vine in urma a numeroase sesizari venite din partea medicilor din teritoriu, care au informat Colegiul Medicilor din Romania despre situatia actuala: desi vor sa se afle in continuare in prima linie a luptei impotriva COVID-19, sa isi indeplineasca profesia cu dedicare si sa ingrijeasca pacientii care au atat de mare nevoie de ei, vor sa existe si o reglementare clara a activitatii lor in aceste situatii exceptionale, vor acte concrete, nu declaratii si asigurari verbale.

Etichete: competente personal medical, malpraxis personal medical, cmr

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: