CMMB sustine cresterea accesului pacientilor cronici la asistenta medicala si lanseaza un apel in acest sens

19/02/2021
CMMB sustine cresterea accesului pacientilor cronici la asistenta medicala si lanseaza un apel in acest sens

CMMB sustine cresterea accesului pacientilor cronici la asistenta medicala si lanseaza un apel in acest sens

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmmb-sustine-cresterea-accesului-pacientilor-cronici-la-asistenta-medicala-si-lanseaza-un-apel-in-acest-sens/

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucurest (CMMB) sustine cresterea accesului pacientilor cronici la asistenta medicala, inclusiv in spitalele suport COVID-19, prin redefinirea unor circuite.

“Numarul cazurilor de COVID-19 in Romania pare sa se inscrie pe un platou care, speram cu totii, va putea fi mentinut si chiar scazut. Nu trebuie sa uitam, insa, ca printre cei afectati in mod direct de pandemia actuala, pe langa cei care au contractat virusul SARS-CoV-2, se numara si persoanele care sufera de afectiuni cronice.”, precizeaza CMMB intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Organizatia Mondiala a Sanatatii a tras un semnal de alarma in acest sens, cand a dat publicitatii un raport in care arata ca serviciile de preventie si tratament pentru bolile cronice netransmisibile au fost perturbate grav pe tot Globul.

“Consideram un moment oportun ca spitalele care au oferit asistenta medicala in aceasta perioada pacientului cu COVID-19 sa-si regandeasca circuitele pentru a creste, in siguranta, capacitatea de asistenta si ingrijire a pacientilor cu boli cronice. Astfel, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti sustine cresterea accesului pacientilor cronici la asistenta medicala si lanseaza un apel catre conducerile spitalelor si catre autoritati sa faca toate demersurile necesare in acest sens. Bineinteles, este important ca spitalele sa fie in continuare pregatite pentru ingrijirea pacientilor COVID-19, cu personalul necesar, circuite, echipamente si tot ceea ce este nevoie. Insa este vital ca si restul pacientilor, multi dintre ei cu afectiuni cronice, care necesita ingrijiri periodice sa poata sa beneficieze de ele in conditii optime. Stim si intelegem ca nu este usor, dar in caz contrar, consideram ca efectul negativ va fi mare si va fi unul resimtit pe termen lung atat pentru aceasta categorie de pacienti cat si pentru sistemul de sanatate in ansamblu”, a declarat prof. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Colegiul Medicilor Bucuresti mai transmite ca este este important ca actul medical sa se desfasoare in siguranta, atat pentru pacientii cronici care se prezinta in unitatile medicale, cat si pentru personalul medical cu care intra in contact.

Peste jumatate dintre bolnavii cronici din Romania considera ca pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calitatii ingrijirilor medicale primite, arata un studiu din luna octombrie 2020.

De asemenea, in ceea ce priveste numarul internarilor la nivel national, in aprilie 2020 s-au inregistrat cu 70% mai putine spitalizari decat in perioada similara a anului anterior. Scaderea s-a mai redus in perioada iunie – august 2020, dar in octombrie era inca la jumatate fata de anul precedent.

“Un procent considerabil dintre medicii de familie (82%) considera ca pandemia de COVID-19 a avut un efect negativ asupra accesului pacientilor cronici la servicii medicale in Romania, arata acelasi studiu. Printre motivele enumerate de catre acestia, cele mai frecvent mentionate sunt accesul restrictionat la serviciile medicale din spitale/ambulatoriile de specialitate (74,7% dintre respondenti), teama pacientilor de imbolnavirea de COVID-19 (34,5% dintre respondenti) si restrictiile de deplasare impuse de autoritati (5,8% dintre respondenti).”, mai scrie in comunicatul citat.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti atrage atentia ca, daca aceasta situatie va persista, costurile vor fi mari pentru sistemul de sanatate si pentru societate in ansamblul sau.

“In Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti avem un medic neurolog, pe prof. dr. Bogdan Popescu, un medic gastroenterolog, pe prof. dr. Lucian Negreanu, un hematolog, pe conf. dr. Horia Bumbea si un medic de familie, pe dr. Adriana Mihalas, astfel ca avem o privire de ansamblu asupra sistemului de sanatate bucurestean. Consideram ca in special acum, cand situatia epidemiologica o permite, trebuie sa punem accentul si sa crestem accesul pentru ingrijirile acordate pacientilor cronici, care au avut de suferit in anumite momente pe parcursul anului 2020, din cauza restrictiilor si dificultatilor cauzate de pandemia de COVID-19. Trebuie identificate solutii eficiente pentru imbunatatirea accesului acestor pacienti pentru evaluare si tratament”, mai puncteaza Colegiul medicilor din Bucuresti.

De altfel, institutia a mai adaugat ca a inteles si intelege deopotriva provocarile ridicate de pandemie si eforturile necesare pentru gestionarea sa, dar acum, cand numarul cazurilor este in scadere, este absolut necesar sa facem demersuri rapide pentru ca pacientii cu afectiuni cronice sa nu aiba si mai mult de suferit.

Etichete: acces la servicii medicale, servicii medicale pentru pacienti cronici, colegiul medicilor bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: