CMMB: Medicii oncologi trebuie sprijiniti, nu trebuie sa ajunga la suprasolicitare si burnout

06/02/2023
CMMB: Medicii oncologi trebuie sprijiniti, nu trebuie sa ajunga la suprasolicitare si burnout

CMMB: Medicii oncologi trebuie sprijiniti, nu trebuie sa ajunga la suprasolicitare si burnout

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmmb-medicii-oncologi-trebuie-sprijiniti-nu-trebuie-sa-ajunga-la-suprasolicitare-si-burnout/

Una din marile probleme in lupta impotriva cancerului este reprezentata de lipsa unui numar suficient de medici oncologi in sistemul public de sanatate. Cand vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu sa discutam de numarul medicilor oncologi din sistemul public de sanatate, spune prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, pacientul oncologic NU trebuie sa fie nevoit sa astepte la cozi in spitale sau la cabinete, din cauza faptului ca un medic oncolog trebuie sa consulte si sa ingrijeasca un numar foarte mare de pacienti oncologici.

Medicii oncologi sunt putini in comparatie cu numarul foarte mare de cazuri de cancer si complexitatea formelor, unele foarte grave. Din nefericire de foarte multe ori in Romania, cancerul este depistat destul de tarziu.

“Avem nevoie de screening si depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienti in raport cu numarul de persoane diagnosticate sau aflate in tratament oncologic. Si bineinteles, sa nu uitam de importanta tumor board-ului care este esential in managementul eficient al cancerului. Oncologia astazi inseamna si o abordare multidisciplinara in functie de specificul fiecarui diagnostic oncologic. Medicii oncologi trebuie sprijiniti, NU trebuie sa ajunga la suprasolicitare si burnout.” se precizeaza in comunicatul citat.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti mai transmite ca este alaturi de medicii oncologi care sunt implicati si ingrijesc profesionist pacientii cu cancer si sustine activitatea asociatiilor de pacienti implicate in oncologie.

“Este nevoie de medici din specialitatea de oncologie medicala, este nevoie de o societate civila care sa sprijine pacientii cu afectiuni oncologice.”, mai precizeaza Dr. Catalina Poiana.

Etichete: medici oncologi, diagnosticare cancer, CMMB

autor

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Pall vera says:

    Adevărat, tot sistemul este putred . Iar sistemul informatic ne stresează foarte tare. Birocrația s-a amplificat.
    Din păcate pacientii bolnavi de cancer sunt din ce în ce mai mulți iar traseul medical pentru ei este foarte greoi. Mulți mor înainte sa beneficieze de consult , luare în evidenta și începerea unui tratament.

  2. Pall vera says:

    Din păcate este nevoie de medici oncologi dar și de secții de paleative pentru pacienți.
    De ce nu se scot mai multe posturi de oncologie la rezidențial????? Cine face politicile de sănătate nu a aflat ca a crescut numărul îmbolnăvirilor de cancer ?

  3. Plesea Gheorghe says:

    De ce se face referire doar la o specialitate ? In general majoritatea specialităților sunt in deficit numeric si asta atât datorita degradării percepției sociale a profesiei medicale cauzata de o presa meschina (interesata de vizibilitatea proprie); de o percepție viciata de educația precara VOITA a populației; De interesele industriale ale producătorilor de medicamente (suplimente) sau aparaturi false dar si de proliferarea “medicinelor alternative” care beneficiază de o promovare intensiv persuasiva cu priza la populație. Nu in ultimul rând deficitul de medici se datorează unei politici sanitare vicioase : dotare tehnica rudimentară, remunerație sub europeană. Medicii umiliți si sub remunerați preferă occidentul unde există respect si recunoaștere socială. Cu greu veti reuși sa opriți exodul. Medicii vor fi reticenti la ideea revenirii la “stetoscop si tensiometru” , la dictatura funcționarilor din casele de asigurări, la disprețul public. Confortul tehnic precar (dotări) este esențial , nu ma refer la centrele universitare under exista aflux tehnic satisfăcător cu care se orbesc milioanele de pacienți , Putini vor ajunge in clinici. Cardiologii de exemplu sunt suprasolicitați desi sunt destul de multi dar aproape nimic nu se face fara un aviz cardiologic, cum sa faca fata si cum sa performeze ? Revin la oncologi: majoritatea serviciilor de oncologie nu fac decât sa aplice tratamente decise in marile clinici, nu sunt încurajați sa aibă inițiativa…..Tot sistemul e putred, nu trebuie doar reformat (cârpit) cei reluat de la zero sau aproape.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: