CMB: Asigurarile de malpraxis, in defavoarea medicilor si a pacientilor. Singurul beneficiar, companiile de asigurari

02/11/2016

CMB: Asigurarile de malpraxis, in defavoarea medicilor si a pacientilor. Singurul beneficiar, companiile de asigurari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmb-asigurarile-de-malpraxis-in-defavoarea-medicilor-si-a-pacientilor-singurul-beneficiar-companiile-de-asigurari/

asigurare-privataOrganizatia profesionala ce asigura respectarea de catre medici a obligatiilor ce le revin- Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti-este in egala masura indreptatita prin lege sa promoveze drepturile si interesele membrilor sai in toate sferele de activitate.

In acest sens, CMMB a lansat, in ultimul an, consultari publice ale corpului medical din Bucuresti, pe teme de interes pentru medici, pacienti si societate.

Cea mai recenta astfel de consultare publica se constituie intr-un serios semnal de alarma, care ar trebui luat in considerare atat de Guvern cat si de Parlament.

Din informatiile noastre, medicii din intreaga tara sunt revoltati de actuala stare de fapt, si tocmai pentru a obiectiva aceasta situatie am solicitat membrilor CMMB sa raspunda unui chestionar online despre asigurarile de malpraxis.

In urma centralizarii raspunsurilor la chestionar pot fi trase urmatoarele concluzii:

1. Medicii considera ca actualul sistem de asigurari de malpraxis este inutil pentru ei si pacienti, servind doar interesul firmelor de asigurari.
2. Medicii arata ca nu au putere de negociere si sunt obligati sa incheie contractul impus de firma de asigurari.
3. Medicii nu au incredere intr-un contract cadru negociat de stat si doresc ca organizatiile profesionale sa negocieze in numele lor cu asiguratorii.
4. Principala problema identificata este ca polita nu acopera daunele morale.
5. Ca solutie la problema daunelor morale, medicii vad plafonarea prin lege a sumelor acordate drept despagubire sau un contract intre pacient si unitatea medicala, care sa stabileasca nivelul despagubirilor.

Mentionam ca medicii, pacientii si societatea au nevoie de reglementari corecte in sistemul asigurarilor de malpraxis, care sa serveasca tuturor partilor implicate.

Actualul sistem este defavorabil:

-medicilor, care lucreaza sub presiune, amenintati cu plata unor despagubiri de sute de ori mai mari decat valoarea cumulata a veniturilor pe care le obtin din practica medicala. Una dintre cauzele migratiei in Occident este faptul ca statul roman, prin legislatia si institutiile sale, este defavorabil medicilor si face jocul corporatiilor de asigurari.
-pacientilor sau rudelor acestora, care sunt nevoite sa astepte ani de zile o compensatie pentru pierderile suferite si sa angajeze eforturi considerabile in Justitie pentru acest lucru.
-societatii romanesti, care se confrunta cu trei consecinte: o medicina defensiva (recomandare de investigatii in exces sau evitarea unor interventii riscante, dar necesare, pentru a evita riscul despagubirilor); pierderi materiale, pentru plata despagubirilor; pierderea capitalului uman, prin emigrarea medicilor sau prin epuizarea energiei acestora in procese care ar fi putut fi evitate printr-un sistem just de acoperire a riscului de malpraxis.

Este necesara o interventie urgenta

Prin organismele sale, CMMB este reprezentant al corpului profesional din Bucuresti in relatiile cu autoritatile si institutiile guvernamentale.

Intrucat problema nu poate fi rezolvata doar punctual, ci necesita o abordare la nivel national, CMMB va trimite rezultatele consultarii publice catre CMR si il va sprijini in interventiile sale, pentru rezolvarea crizei. CCMB considera ca este in interesul medicilor si pacientilor ca negocierea unui contract cadru pentru asigurarea riscului de malpraxis sa fie facuta de conducerea CMR si are incredere ca forul profesional reprezentativ la nivel national va reusi sa restabileasca pozitia echipei medic-pacient in fata firmelor de asigurari.

Cercetarea online a fost efectuata in perioada august-septembrie 2016.

Iata rezultatele:
• Majoritatea medicilor sunt nemultumiti de sistemul actual de asigurari de malpraxis si il considera inutil (56% dintre raspunsuri).
• Doar 1 la suta dintre respondenti sunt multumiti de actualul sistem.
• Numarul medicilor partial multumiti de actualul sistem (19%) este de trei ori mai mic decat al celor care il considera inutil. Si cei partial multumiti cred ca ar trebui aduse imbunatatiri sistemului de asigurari de malpraxis.
• De remarcat ca un sfert dintre respondenti nu pot evalua asigurarile de malpraxis. Este un segment important, ceea ce arata ca au lipsit dialogul si lipsesc informatiile pe aceasta tema.
• La intrebarea “Cine profita de actualul sistem de asigurari?” au fost mai multe variante de raspuns, pentru ca ar fi putut beneficia de sistem mai multi actori, daca era un model win-win. Din pacate, raspunsurile arata ca este un sistem de care profita doar companiile de asigurari si in mica masura statul . Medicii nu se considera beneficiari ai politelor de malpraxis: 413 raspunsuri arata ca asigurarile folosesc companiilor care incheie politele, doar 29 medicilor si 27 pacientilor. Raspunsurile care indica si statul drept beneficiar au o pondere mica, dar aceasta este dubla fata de cea care ii priveste pe medici. Explicatia: statul este vazut ca un beneficiar pentru ca scapa de raspundere, dar totusi este un pierzator, la fel ca medicii si pacientii, in fata firmelor de asigurari.
• Medicii identifica drept principala problema a sistemului actual faptul ca polita nu acopera daunele morale.Peste 90% dintre respondenti identifica drept primul lucru care ar trebui schimbat faptul ca polita nu acopera daunele morale.
• Reducerea pretului politei este primul subiect de interes pentru doar 3 la suta dintre respondenti.
• Medicii considera ca relatia cu firmele de asigurari este una inegala, in care nu au niciun cuvant de spus in fata monopolului detinut de acestea. Peste 90% dintre medici declara ca nu au nicio putere de negociere si sunt obligati sa incheie contractele asa cum vor firmele de asigurari.
• Doar 4% dintre raspunsuri sustin ca medicii au o putere de negociere data de posibilitatea alegerii intre mai multe oferte.
• Medicii doresc ca organizatiile profesionale sa negocieze in numele lor cu firmele de asigurari. In acest sens au optat 84% dintre respondenti.
• Doar 4% dintre medici ar avea incredere ca statul le reprezinta interesul printr-un contract cadru negociat cu firmele de asigurari, iar 11% dintre respondenti ar dori sa negocieze personal cu firma.
• Medicii considera ca problema daunelor morale ar trebui reglementata de stat, prin stabilirea unui plafon al sumelor care se acorda ca despagubire. Pentru aceasta varianta au optat 63% dintre respondenti.
• Incheierea unui contract intre pacient si unitatea sanitara este vazuta ca solutie de catre 20% dintre medici.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: