Ciurchea (CNAS): Incercam sa punem baza pe prima opinie, care va trebui sa fie de performanta

03/10/2019

Ciurchea (CNAS): Incercam sa punem baza pe prima opinie, care va trebui sa fie de performanta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ciurchea-cnas-incercam-sa-punem-baza-pe-prima-opinie-care-va-trebui-sa-fie-de-performanta/

Referindu-se la laboratoare, Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ( CNAS), a spus ca vor fi in contract cu Casa de Asigurari doar cele care ofera performanta.

“Spuneati de acele laboratoare care la momentul acesta nu sunt acreditate. Le vom acredita si laboratoarele vor fi in contract cu Casa doar cele care ofera performanta, doar cele care ofera un diagnostic sigur. (…) Mai mult decat atat, aceste rezultate vor trebui sa fie valabile o anume perioada de timp. Daca vorbim de analizele curente sau de buletinele de anatomie patologica, in momentul in care obtinem un buletin de anatomie patologica, atunci el trebuie sa fie cert. Daca pacientul doreste o a doua opinie, este deja o alta problema, dar noi incercam sa punem baza pe prima opinie si care va trebui sa fie, intr-adevar, de performanta”, a afirmat seful CNAS, potrivit Agerpres.

Tot el mai spune despr e contractele cost – volum ca vor deveni contracte de tip cost – rezultat, urmand a se deconta rezultatul.

“Acele contracte cost – volum se vor duce spre contracte cost – rezultat si sa decontam rezultatul. Rezultatul, tinand cont de conditiile pacientului. Sigur ca nu exista un contract standard pe care sa il aplici tuturor. Vom incerca sa impunem niste prioritizari din diagnostic sau sa incercam sa stabilim niste criterii concrete in diagnostic. Din cinci elemente necesare probabil trei vor fi obligatorii si doua sa fie la latitudinea medicului curant stiind ca sunt atatea boli cati pacienti exista. Ma gandesc extrem de serios cum sa conduc lucrurile spre medicina personalizata. Aici sunt comentarii ca medicina personalizata va costa mult mai mult. Probabil ca, pentru inceput, va costa mult mai mult, dar in timpul urmator lucrurile se vor aseza foarte bine si vei deconta doar ceea ce are nevoie pacientul, fara sa mai platesti si lucruri care nu duc la un rezultat”, a a precizat Vasile Ciurchea.

Potrivit acestuia, bugetul Casei pentru anul viitor ‘este creionat’ in functie de obiectivele pe care institutia si le propune.

“Sa speram ca va primi aprobarea Parlamentului la momentul respectiv asa cum l-am creionat si bugetul se va adapta rezultatelor, rezultate pe care dorim sa le obtinem pe toate ariile terapeutice. (…) Lucrurile le gandim intr-un buget viitor, dar bazat pe performanta. Performanta nu trebuie cautata doar strict in rezultatul unui tratament aplicat dupa administrarea unui tratament. Trebuie cautat pe tot lantul serviciilor medicale si asta am si spus – ca ne uitam la toate ariile terapeutice, ne uitam la toate tipurile de servicii medicale”, a mai subliniat presedintele CNAS, conform sursei citate.

Etichete: laboratoare analize medicale, diagnostic corect, servicii medicale, vasile ciurchea, cnas

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Radu says:

    Strategia e sa mearga siui care e mai mult blocat.In rest de povesti cu pesti e plin podul

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: