Ciuca: Am incredere in relansarea Institutului Cantacuzino si in expertiza specialistilor

01/04/2022
Ciuca: Am incredere in relansarea Institutului Cantacuzino si in expertiza specialistilor

Ciuca: Am incredere in relansarea Institutului Cantacuzino si in expertiza specialistilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ciuca-am-incredere-in-relansarea-institutului-cantacuzino-si-in-expertiza-specialistilor/

Am incredere in relansarea Institutului Cantacuzino si in expertiza specialistilor sai si consider ca impreuna merita sansa de a-si recastiga prestigiul, in beneficiul sanatatii publice, spune prim-ministrul Nicolae Ciuca intr-un mesaj adresat cu prilejul implinirii a 101 ani de la infiintarea institutiei.

“Infiintarea Institutului National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara ‘Cantacuzino’, moment de la care se implinesc astazi 101 ani, a reprezentat inceputul unei activitati de pionierat la acea vreme in Romania si in lume, cercetarea in domeniul microbiologiei si productia de seruri si vaccinuri impotriva bolilor contagioase, Institutul Cantacuzino devenind treptat un reper de elita in domeniul sau de activitate. Nobila misiune “de a promova sanatatea publica prin cercetare de inalta calitate si interdisciplinara”, dupa cum o descria chiar fondatorul institutului, profesorul Ion Cantacuzino, a devenit din ce in ce mai complexa, in pas cu descoperirile din medicina si cercetarea microbiologica.”, precizeaza premierul Nicloae Ciuca.

Potrivit demnitarului, schimbarea de generatii in randul specialistilor institutului s-a facut mentinand la aceleasi cote ridicate nivelul de performanta stiintifica, chiar si in perioadele mai dificile care au afectat conditiile de finantare, logistica si functionare ale institutului.

“Am incredere in relansarea Institutului Cantacuzino si in expertiza specialistilor sai si consider ca impreuna merita sansa de a-si recastiga prestigiul, in beneficiul sanatatii publice. Este o tema care ma preocupa, ca prim-ministru, si m-a preocupat si in mandatul de ministru al Apararii Nationale. Apreciez in aceasta privinta eforturile care se fac pentru valorificarea expertizei profesionale de excelenta si a echipamentelor de ultima generatie din dotarea institutului, iar faptul ca laboratorul specializat pe infectii nosocomiale si rezistente la antibiotice asigura din partea Romaniei rolul de laborator de referinta in cadrul unui proiect finantat de Comisia Europeana confirma potentialul Institutului Cantacuzino.”, a mai precizat premierul.

De asemenea, el le-a multumit specialistilor de aici pentru tot ceea ce fac pentru sanatatea publica si pentru a mentine in top microbiologia romaneasca si a afirmat ca sustine ‘dezvoltarea de noi produse farmaceutice’.

“Pandemia a demonstrat cat de important este accesul rapid la tratamente eficiente si adaptate la variantele noi de agenti patogeni care apar. Este absolut necesara continuarea activitatilor de cercetare in domeniul microbiologiei si a traditiei didactice din cadrul acestui institut, complementare misiunii sale de supraveghere epidemiologica si imi exprim toata deschiderea sa sprijin initiativele de investitii si colaborare. Sustin dezvoltarea de noi produse farmaceutice in cadrul institutului si relansarea celor care l-au consacrat in deceniile trecute, folosite cu succes pentru imunizarea mai multor generatii.”, a mai declarat Ciuca, potrivit unui comunicat al Evecutivului.

Vineri, 1 aprilie, se implinesc 101 ani de existenta a Institutului National de Cercetare Dezvoltare Medico-Militara ‘Cantacuzino’.

Etichete: institutul cantacuzino, nicolae ciuca

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: