Vasile Ciurchea – CNAS: In circa trei luni, cardul de sanatate va anula actualul sistem folosit de medicii de familie

10/10/2014

Vasile Ciurchea – CNAS: In circa trei luni, cardul de sanatate va anula actualul sistem folosit de medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/circa-trei-luni-cardul-de-sanatate-va-anul-actualul-sistem-folosit-de-medicii-de-familie/

card-sanatateDupa incheierea procesului de distribuire a cardurilor de sanatate, in circa trei luni de zile va trebui sa se renunte la actualul sistem si sa fie folosit doar cel bazat pe cardul de sanatate.

Cel putin asa a firmat presedintele Case de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

“Procesul de distribuire a cardurilor de sanatate este in desfasurare. Terminam cu distributia cardurilor undeva la sfarsitul lunii octombrie si, de atunci incolo, incepem sa rulam sistemul cu si fara card si, aproximativ dupa trei luni de zile, plus — minus, trebuie sa renuntam la actualul sistem si il vom folosi doar pe cel cu card”, a declarat presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, citat de Agerpres.

Cititorul de card, obligatoriu cat mai repede pentru medicii de familie

Acesta si-a exprimat convingerea ca medicii de familie isi vor cumpara cititoare de carduri pentru ca “este si in interesul lor”.

“Sunt absolut convins ca medicii de familie isi vor cumpara cititoare de carduri pentru ca este si in interesul lor, nu doar al CNAS sau al sistemului in general. Va veni un moment cand vor fi validate doar acele servicii confirmate de card. Aceasta motivatie, ca sunt scumpe, nu tine. Sunt 5 euro ceea ce inseamna 22 de lei”, a mai spus Ciurchea.

Cardul de sanatate are doua roluri: “de a spune ca pacientul este asigurat si ca acesta a fost, in acel moment, in acel cabinet”.

Presedintele CNAS  a mai precizat ca va exista un ordin in care va scrie ca cititorul de card e obligatoriu si ca, incepand de la o anumita data, vor fi validate doar acele servicii confirmate de card.  

“Fara a fi confirmat de card, serviciul, la un moment dat, nu va mai fi platit. Acestea sunt regulile Casei, doresti sa intri in contract cu Casa, respecti regulile. Toata lumea ar trebui sa fie interesata de acest card. Acest card nu face altceva decat sa puna ordine. In rest, drepturile pacientului sunt aceleasi, ale medicului sunt aceleasi”, a incheiat Ciurchea, citat de Agerpres.

Distribuirea cardului de sanatate a inceput in data de 19 septembrie si este preconizata sa se deruleze pana la finalul lunii octombrie.

Autor: Adriana Pavel

10 Comentarii

  1. Grajdeanu Carmen says:

    Unul din fii mei, salariat in strainatate si plecat din tara de 6 ani a primit card de sanatate. Deci cardul de sanatate nu va certifica calitatea de asigurat atata timp cat cineva care nu a paltit de 6 ani asigurarea in tara are card de sanatate

    • popescu sorin says:

      INCA O DOVADA A CORECTITUDINII SIUI cel fantascic pe care s-au cheltuit milioane de euro, ce nu se puteau da pentru salariile medicilor…..CE facem cu cei care apar asigurati , au card si nu au platit 1leu la sanatate?????de zeci de ani… ca eu am acest tip de asigurat!!!!!!

  2. popescu sorin says:

    ce garantie am ca daca imi cumpar cel mai scump cititor -inscriptor, compatibil cu SIUI, nu va functiona la fel ca siui- adica, va da rateuri asa cum s-a intamplat 1-14-octombrie2014.cand am dat rp. off-line…la greu…
    apropo, exista cititoare care functioneaza si off-line????

    • Dr. Sandra Alexiu says:

      Inca o precizare, toate cititoarele enumerate pe situl CNAS sunt considerate compatibile, diferenta intre cele doua de la inceputul listei si restul este ca primele doua au ecran si taste, deci nu trebuie sa aduceti pacientul la laptop sa tasteze pinul si nici nu trebuie sa achizitionati suplimentar tastatura. oricum va fi o problema cu porturile USB, fiindca avem atat de multe de bagat in ele, ca avem nevoie de huburi, si acolo este o problema, e nevoie de huburi superioare, deci alte investitii. Nu va ganditi ca iesiti mai bine cu un cititor ieftin, va fi nevoie de tastatura separat, hub, etc, deci iesim tot pe acolo…

    • Dr. Sandra Alexiu says:

      Nu avem absolut nicio garantie, asa cum nu avem nici pentru SIUI, SIPE si stiti bine ce s-a intamplat saptamana trecuta. mai mult, pe mediile de testare nu s-au oferit catre softisti carduri de test si acolo unde au reusit sa testeze am inteles ca este dezastru, asa ca nu sunt foarte optimista in acest timp, probabil de asta ne si preseaza, ca sa testeze si ei si sa ajusteze unde sunt probleme. Nu stiu sa va raspund la intrebarea cu offline, dar trimit o intrebare mai departe…

  3. Dr H.G.- de 30 de ani = medic in Romania! says:

    Intrebari:
    -DE CE doar medicii de familie vor fi nevoiti sa-si cumpere cititoare?
    -De ce crede d-l Ciurchea ca un cabinet medical MF cu o factura de 6000 lei ar putea sa-si cumpere cititorul cerut de CNASS???
    -DE CE d-l Ciurchea nu scoate “taxa Duta” =adica taxa “de evaluare” ce se plateste din 2 in 2 ani si nu are nici o consecinta pentru plata furnizorului, indiferent de punctajul rezultat in urma evaluarii???
    -CE face CNASS cu banii incasati pe “evaluarea furnizorilor”??
    -De ce manipuleaza d-l Ciurchea populatia spunand ca “doar medicul de familie va initializa cardul”???(orice furnizor poate inscrie noul cod pin dorit de pacient!!)
    -CE solutie gaseste d-l Ciurchea, daca TOTI MF vor refuza sa cumpere din banii lor un cititor-inscriptor IMPUS DE CNASS pe baza unui proiect finantat din bani europeni???
    -Este pregatit d-l Ciurchea si institutia pe care o conduce sa DECONTEZE chitantele platite de ASIGURATII care nu vor putea beneficia de “validarea oferita de card”???

    Oare va raspunde cineva???
    Eu…inca sper!

    • Sandra Alexiu says:

      Va raspund eu, punctual:
      – nu doar MF, ci TOTI furnizorii sunt obligati sa isi achizitioneze.
      – aici nu va pot raspunde, dar vi s-ar putea raspunde in stil “DUTA” ca e o cheltuiala deductibila si sunteti patron… Comentariul meu ar fi ca in aceiasi bani se putea achizitiona ceva pentru cesterea calitatii actului medical: un otoscop, consumabile, un tensiometru, etc
      – acelasi raspuns ca mai sus. In plus taxa de evaluare intre in bugetul CNAS…
      – nu stiu
      – nu este singura manipulare a vreunui purtator de cuvant al CNAS, astfel de situatii se observa zilnic
      – nu stiu, dar termenul TOTI este un target dificil de atins… Mie mi-ar placea foarte mult sa incercam
      – Nu cred ca este pregatit, cel putin nu la modul la care ne-am dori. Experienta retetlor dublate, a retetelor de uz oncologic, a centrelor de permanenta ne arata ca se gasesc resurse acolo unde nu te astepti…

  4. Tudor says:

    Vreau si eu un cititor de carduri la pretul de 5 Euro! Toto ce am vazut pana acum…sunt la 78 lei.

    • Sandra Alexiu says:

      Ma tem ca un cititor la cinci euro nu va face ceea ce va doriti. El nu va vaeea ecran si taste, ceea ce va va obliga sa aduceti pacientul la laptop sa isi tasteze pinul. Eu zic sa va ganditi bine inainte de a il achizitiona.

    • DanC says:

      Eu am primit oferta de la firma softului de cabinet,costa 273 lei,pt.ca este si inscriptor,nu doar cititor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: