Cine profita de reforma din Sanatate? Sindicalistii cer transparenta, echitate si dialog

Autor: Adriana Pavel, Redactor sef 14/07/2025
Cine profita de reforma din Sanatate? Sindicalistii cer transparenta, echitate si dialog

Cine profita de reforma din Sanatate? Sindicalistii cer transparenta, echitate si dialog

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cine-profita-din-reforma-din-sanatate-sindicalistii-cer-transparenta-echitate-si-dialog/

Cine are grija de cei care au grija de noi? Cat valoreaza sanatatea medicilor care salveaza vieti zi de zi? Si ce se intampla cu banii din sanatate, cand vocile din spitale sunt tot mai des ignorate?

Federatia „Solidaritatea Sanitara” trage un semnal de alarma dur: reforma anuntata de Premierul Ilie Bolojan nu doar ca loveste in spitalele publice, ci risca sa transforme sistemul intr-un teren de joaca pentru afaceri private, mascand in spatele cuvintelor frumoase reduceri de venituri, ignorarea conditiilor de munca si marginalizarea celor care duc greul sistemului.

Potrivit federatiei, premierul a acuzat nivelul ridicat al cheltuielilor cu salariile din spitalele publice, ‘ignorand deliberat contextul european si realitatile bugetare.’

Conform datelor FSSR:

– Ponderea salariilor in cheltuielile spitalelor publice este de 67,83%, in linie cu valorile din alte state UE.
– Doar 56,63% din banii CNAS merg catre spitale publice; restul directionat catre alte entitati, multe private.
– Cheltuielile salariale din spitalele publice reprezinta 38,41% din totalul cheltuielilor publice de sanatate.
– Sporurile sunt sub limita legala de 30%, situandu-se in prezent la o medie de 27,15%.

“Declaratiile Premierului referitoare la sporuri si salarizare reflecta o grava neintelegere a specificului muncii in spitalele publice. Sporurile se acorda pentru riscuri reale, nu pentru numar de pacienti. Reducerea lor ar fi un atac direct asupra protectiei sanatatii angajatilor.”, mai transmite Federatia Solidaritatea Sanitara din Romania, intr-un comunicat.

Conform comunicatului, exista un aspect aditional care accentueaza neincrederea angajatilor in guvernanti: desi Premierul Romaniei a negat reducerea sporurilor din sanatate, in realitate prin OUG nr. 36/2025 a redus toate sporurile din Anexa nr. 3 a Regulamentului de sporuri aplicabil sanatatii si drepturile de concediu de odihna suplimentar aferente acestor conditii de munca.

„Optimizarea” raportarilor si dublul standard intre public si privat

Reforma propusa vizeaza doar spitalele publice, ignorand selectiv costurile si raportarile din sectorul privat, mai transmit sindicalistii. Sistemul DRG are limitari sistemice, iar spitalelor publice le sunt impuse standarde la care unitatile private nu sunt supuse. Mai mult, spitalele private externalizeaza costurile catre stat, selectionand doar pacientii „rentabili”.

Privatizarea tacuta a sistemului public

“FSSR atrage atentia asupra unei dinamici periculoase: fondurile publice sunt tot mai frecvent directionate catre furnizori privati, fara control, fara transparenta si fara o corelare cu nevoile reale ale populatiei. Acest fenomen de „privatizare a banilor publici” risca sa deturneze functia sociala a sistemului public de sanatate.”, se arata in comunicat.

Cine gestioneaza banii colectati de la angajati?

In conditiile in care salariatii sunt cei care contribuie exclusiv la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, este imperativ ca reprezentantii acestora sa decida modul in care sunt gestionati banii. Reprezentarea contribuabililor in structurile decizionale ale CNAS este un drept, nu o favoare.

Apel la dialog real

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania solicita Premierului Romaniei:
– O intalnire urgenta cu reprezentantii FSSR.
– Includerea expertilor FSSR in grupurile de lucru privind reforma sanatatii.
– Respectarea dialogului social ca principiu fundamental intr-un stat european.

Etichete: reforma sanatate, salarii sanatate, sporuri spitale, federatia solidaritatea sanitara

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile