CFSMR : BEVERIDGE, BISMARCK SAU O STRUTO-CAMILA AUTOHTONA

10/03/2015

CFSMR : BEVERIDGE, BISMARCK SAU O STRUTO-CAMILA AUTOHTONA

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cfsmr-beveridge-bismarck-sau-o-struto-camila-autohtona/

raceala-simptomeAnalizand proiectul de hotarare de guvern de pe site-ul MS si CNAS, precum si urmarind discutiile aprinse intre CNAS si reprezentantii medicilor de familie, CFSMR atrage atentia ca suntem martorii unei noi faze a “razboiului” declansat de reprezentantii Ministerului, acum 17 ani, cand, ignorand recomandarile expertilor Bancii Mondiale au marsat pe varianta “Bismarck”.

Spitalele nu au acceptat nici un moment modificarea, utilizand toate mijloacele existente pentru a conserva pozitia de avangarda detinuta in sistemul sanitar autohton.

In momentul cand s-a incercat intarirea sistemului ambulator, prin reorganizarea cabinetelor medicilor specialisti (prin OG 124/98), spitalele au contracarat prin infiintarea ambulatoriilor integrate, atragand o mare parte din fondurile dedicate ambulatoriilor (vezi cresterea numarului internarilor de zi).

Cand s-a incercat diminuarea numarului de paturi de spital, conducerea MS a fost dirijata (ca prin minune) spre spitalele mici, din provincie, reusindu-se doar o economie de pina la 1% din fonduri.

Astazi suntem martorii unei miscari decisive, prin desfiintarea comisiilor paritare care mai incercau sa mentina un “numerusus clausus” a cabinetelor specialistilor (in special in marile orase), precum si desfiintarea obligativitatii existentei unui numar minim de 800 de pacienti pe lista unui medic de familie, pentru a se putea semna un contract cu Casele de Asigurari.

Este justificata ingrijorarea colegilor din medicina primara, ale caror venituri depind direct de numarul pacientilor inscrisi pe liste.
Ne putem astepta la o inflatie de cabinete in marile orase, deoarece acolo sunt cele mai multe interese financiare, si in consecinta la o diminuare a veniturilor medicilor de familie ori de ambulator.

In concluzie, necesitatea sustinerii sistemului de medicina primara si a celui de ambulator, atat de mult proclamate in toate programele de guvernare, ramane un deziderat greu de atins.

In conditiile existentei unui amestec intre sistemul de sanatate britanic (“Beveridge”) sustinut si promovat “de facto” si a sistemului german (“Bismarck”) pus tot mai mult la incercare de hotararile decidentilor politici, pare tot mai greu sa ne hotaram incotro dirijam fluxurile financiare.

La baza oricarui conflict de asemenea dimensiuni este nevoia de finantare.

Credem ca e nevoie de o decizie politica, pentru a ne stabili prioritatile si a ne hotari daca dorim un sistem bazat pe preventie si construit in jurul medicinei primare si de ambulator (ca de ex. cel din Danemarca), ori continuam investitiile in sistemul cu paturi, axandu-ne (ca de ex. Marea Britanie) pe spitale puternice, care raman baza sistemului sanitar.

Finantarea in paralel a ambelor directii este o noutate in domeniu, o incercare autohtona de a impaca “si capra si varza”, care aparent functioneaza, dar care nu are sorti de izbanda pe termen lung.

Biroul de conducere a CFSMR
Biroul de presa a CFSMR
Presedinte CFSMR
Dr. Victor Esanu
 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: