Cezar Irimia: Sistemul de sanatate este subfinantat iar introducerea de noi medicamente nu a fost decat o chestiune politica populista

14/08/2018

Cezar Irimia: Sistemul de sanatate este subfinantat iar introducerea de noi medicamente nu a fost decat o chestiune politica populista

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cezar-irimia-sistemul-de-sanatate-este-subfinantat-iar-introducerea-de-noi-medicamente-nu-a-fost-decat-o-chestiune-politica-populista/


Reprezentantul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia, afirma ca mai multe medicamente care trateaza artrita reumatoida, limfom Hodgkin, mielomul multiplu, atrita psoriazica, boala Crohn si boala ulcerativa ar trebui introduse in hotararea de guvern pentru includerea lor in mod gratuit in tratamentul pacientilor, relateaza Agerpres.

“Nu mi-am format nicio iluzie privind accesul la medicamentele pe care noi le-am reclamat ca ar fi trebuit introduse in aceasta hotarare de guvern, deoarece ele au trecut de evaluarea Agentiei Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale fara niciun fel de criteriu, adica ar fi trebuit sa intre neconditionat in aceasta HG. Din pacate, sunt sase patologii care ar fi avut nevoie de aceste medicamente care pot face diferenta intre viata si moarte, unele dintre ele mult mai ieftine decat cele care se compenseaza la ora actuala. (…) Avem medicamente, dar nu avem acces, lucrurile sunt neclare in teritoriu. Nu s-a luat nicio masura in acest sens, de aceea nu avem incredere in politicile existente ale Ministerului Sanatatii. Tot o amanare, tot o promisiune iar noi murim cu zile. Sistemul de sanatate este subfinantat iar introducerea de noi medicamente nu a fost decat o chestiune politica populistaā€¯, a declarat Irimia cu prilejul unei dezbateri organizate de Ministerul Sanatatii conform sursei mentionate.

Totodata, el a mai criticat ‘lentoarea’ in ceea ce priveste luarea deciziilor.

“Deciziile vor fi luate cu greutate iar aceasta lentoare a deciziilor nu face decat victime”, a mai spus reprezentantul APCR.

“Aceste medicamente ar fi trebuit introduse in mod neconditionat, cum a decis evaluarea lor la ANMDM. (…) Trebuie sa avem acces la aceste tratamente, altfel viata noastra este in pericol”, a mai atentionat Irimia.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Poliartrita reumatoida

Dan Octavian Alexandrescu, secretarul de stat in MS, a precizat ca o decizie va fi luata impreuna cu reprezentantii CNAS.

“O sa luam o decizie dupa ce ne consultam cu totii si impreuna cu Casa. Ne vom asigura ca de data aceasta moleculele care vor intra cu 720 (n.r. – HG) sa intre odata cu protocoalele”, a adaugat Alexandrescu potrivit sursei.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: