Cezar Irimia: Cancerul nu trebuie sa mai fie perceput ca o sentinta la moarte

20/01/2022
Cezar Irimia: Cancerul nu trebuie sa mai fie perceput ca o sentinta la moarte

Cezar Irimia: Cancerul nu trebuie sa mai fie perceput ca o sentinta la moarte

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cezar-irimia-cancerul-nu-trebuie-sa-mai-fie-perceput-ca-o-sentinta-la-moarte/

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Cezar Irimia, a declarat, la lansarea Planului national de combatere a cancerului, ca aceasta boala nu mai trebuie perceputa ca o sentinta la moarte, ci ca o boala cronica tratabila.

“Cancerul nu este doar o maladie care afecteaza pacientii si familia acestora, ci este o boala ce impovareaza intreaga societate. Pentru a castiga lupta cu aceasta boala este nevoie de angrenarea tuturor fortelor din societate, de la membri ai familiei pana la angajatori, de la comunitatea locala la autoritatile centrale. De data aceasta s-a demonstrat ca celula maligna nu are culoare politica. (…) Ne punem increderea ca prin atingerea obiectivelor acestui plan vom avea mai putine cazuri de cancer, va creste supravietuirea si calitatea vietii celor afectati de aceasta boala si nu in ultimul rand aceasta va crea eficiente pentru sistemul nostru de sanatate si societate in ansamblu. Cu totii stim insa ca un plan, oricat de bun ar fi el, nu inseamna nimic daca in spatele lui nu sunt alocate resursele financiare necesare, resursa umana si expertiza tehnica necesara pentru implementarea acestuia. (…) In ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, viata pacientilor cu cancer a stat mai mult decat de obicei in mainile corpului medical care a facut posibila continuarea tratamentului in conditii de siguranta. (…) Pe baza lectiilor invatate in pandemie, acest plan speram ca va pregati mai bine sistemul de sanatate pentru a raspunde nevoilor in crestere ale cetatenilor romani in ceea ce priveste accesul la servicii de diagnostic si tratament. (…) Cancerul nu trebuie sa mai fie perceput ca o sentinta la moarte, cancerul trebuie sa fie o boala cronica tratabila si sa nu mai fie o povara pentru noi, romanii”, a declarat Cezar Irimia, la Palatul Cotroceni, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, el a subliniat ca cele mai importante masuri din acest plan tin de screening, standarde de diagnosticare rapida, tratament adecvat si servicii de calitate prin contributia echipelor clinice multidisciplinare, registre de cancer.

Etichete: cancerul boala cronica, cancerul boala tratabila, cezar irimia

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: