Certificatul prenuptial

13/01/2016

Certificatul prenuptial

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/certificatul-prenuptial/

Obtinerea certificatelor de specialistViitoarea familie trebuie sa isi viziteze medicul/medicii de familie inainte de a depune actele la starea civila, pentru a solicita certificatul prenuptial.

Certificatul medical privind starea sanatatii, cum este denumit certificatul prenuptial in Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, (aprobata de Guvernul Romaniei si publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 151 din 02.03.2011) este un formular-tip, care trebuie sa poarte numarul de inregistrare, data certa, semnatura si parafa medicului. N.B. Sigiliul/stampila unitatii sanitare a fost eliminat prin OG 17/2015, OUG 49/2017, Ordinul MS şi CNAS nr. 876/824/2017.

O prima dilema a medicilor de familie este raspunsul potrivit la solicitarea unor oficii de Stare Civila privind includerea pe certificatul prenuptial a mentiunii “apt pentru casatorie”. Metodologia precizeaza doar ca certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu se poate casatori. Asadar, interpretarea ca este obligatorie formularea “apt pentru” este abuziva. Medicul de familie poate scrie pe formularul-tip la fel de corect si “se poate casatori.”

Rubricile cuprinse in formularul-tip sunt o alta sursa de probleme pentru medicul de familie si viitoarea familie. Certificatul prenuptial contine trei rubrici referitoare la investigatiile necesare pentru ca cele doua persoane care urmeaza sa se casatoreasca sa isi cunoasca starea de sanatate.

Acestea sunt:

– nu sufera de o boala venerica in forma transmisibila (Buletin de laborator nr. …… din …… )

– nu prezinta leziuni pulmonare evolutive TBC (Buletin radiologic nr. ….. din …….)

– este normal din punct de vedere neuro-psihic

Din pacate, si in aceasta situatie ca si in cea a adeverintelor solicitate pentru educatia fizica si alte activitati sportive, intalnim o contradictie legislativa.

Formularul-tip este un document oficial, cu rubrici standard, regasit intr-un modelar emis de Ministerul Sanatatii in anul 2008 (Centrul National pentru Organizarea si Asigurarea Sistemului Informational si Informatic in Domeniul Sanatatii – Sistemul Informational in Asistenta Medicala Primara). Modelarul si formularele cuprinse in acesta pot fi consultate pe siteul DSP Iasi: http://www.dspiasi.ro/index.php?loc=depts&act=stat

In acelasi timp, prevederile legislative in vigoare referitoare la examinarile pentru populatia generala se regasesc in doua Ordine ale Ministerului Sanatatii emise in anii 2006 si 2013.

Ordinul Nr. 1342 din 07.11.2013 pentru aprobarea metodologiei de supraveghere a infectiilor cu transmitere sexuala (emis de Ministerul Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial nr. 749 din 03 decembrie 2013), ANEXA Nr. 4 – Masuri de supraveghere epidemiologica prin examene medicale clinice si de laborator pentru populatia generala si grupurile populationale la risc crescut de contractare a infectiilor cu transmitere sexuala

  1. Supravegherea epidemiologica a populatiei generale prin examene medicale clinice si de laborator
  2. In cadrul examenelor medicale de bilant mentionate in normele de aplicare ale contractului cadru, medicii de familie examineaza tegumentele si mucoasele tuturor pacientilor asigurati si culeg date anamnestice privind comportamentul sexual si antecedentele referitoare la afectiuni cu transmitere sexuala; pentru orice situatie in care medicul de familie estimeaza ca exista riscul de dobandire sau transmitere a unei ITS, acesta stabileste indicatia de testare a pacientului cu un test serologic netreponemic, platit de pacient.
  3. In cadrul examenului medical prenuptial se efectueaza consilierea si, dupa obtinerea consimtamantului, testarea serologica pentru depistarea sifilisului (test serologic netreponemic): examenele se efectueaza contracost.
  4. In cadrul examenului medical periodic al gravidelor se efectueaza obligatoriu testari pentru sifilis si se recomanda acestora testarea contra cost, pentru gonoree si infectia genitala cu Chlamydia (imunoglobulinele serice IgM, IgA, IgG). Aceste testari se vor efectua cu ocazia primei adresari a gravidei la medic precum si in luna a VII-a de sarcina.

 – Ordinul nr. 888/2006 privind revizuirea reglementarilor referitoare la examinarile radiologice de masa (emis de Ministerul Sanatatii, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 647 din 26.07.2006)

Art. 1. Se interzic microradiofotografiile si fluoroscopiile ca proceduri radiologice de examinare utilizate in scopul depistarii active a tuberculozei pulmonare.

Art. 2. In scopul depistarii active a tuberculozei pulmonare se justifica efectuarea radiografiei pulmonare standard numai in cazul suspectilor de tuberculoza pulmonara identificati in urma examinarii clinice obligatorii.

Art. 3. (1) Se constituie indicatie de efectuare a examenului radiologic pulmonar obligatoriu (radiografie standard) numai in urmatoarele situatii:

  1. a) contacti adulti ai cazurilor de tuberculoza pulmonara depistate in cadrul anchetei epidemiologice;
  2. b) contacti copii ai cazurilor de tuberculoza pulmonara depistate in cadrul anchetei epidemiologice, avand IDR pozitiv la PPD;
  3. c) copii simptomatici cu IDR pozitiv la PPD;
  4. d) persoane depistate cu infectie HIV, persoane cu depresie imunitara;
  5. e) pacienti cu afectiuni psihice din colectivitati, cu ocazia internarii.

(2) Efectuarea examenului radiologic pulmonar in scopul depistarii active a tuberculozei pulmonare in alte situatii decat cele prevazute la alin. (1) nu este obligatorie.

 Asadar, conform Ordinului 888/2006, rubrica referitoare la leziunile pulmonare TBC si informatiile despre buletinul radiologic nu este necesar sa fie completata, legea neprecizand ca obligatorie examinarea radiologica pulmonara in cazul casatoriei. Iradierea produsa prin examinarea radiologica in absenta suspiciunii clinice este nerecomandata.

 Iar conform Ordinului 1342/2013, rubrica referitoare la bolile venerice in forme transmisibile trebuie completata doar cu datele buletinului de laborator pentru testarea sifilis (VDRL sau RPR). De mentionat ca testul RBW este scos din uz pentru testarea sifilis deoarece produce multe reactii fals-pozitive.

 Testarea si consilierea HIV, desi solicitate de multe oficii de Stare Civila, nu sunt obligatorii pentru certificatul prenuptial. Acesta nu contine o rubrica dedicata si nici nu exista prevederi legislative prin care testarea HIV sa fie obligatorie in vederea casatoriei. Medicul de familie, luand in calcul deontologia profesionala, poate discuta cu persoanele care urmeaza sa se casatoreasca despre importanta starii de sanatate, existenta infectiilor cu transmitere sexuala, infectiilor HIV, cu virusuri hepatitice s.a., onestitatea in cuplu, lasand optiunea viitoarei familii sa isi efectueze aceste analize daca doreste si sa isi comunice rezultatele in cuplu. Medicului de familie ii este interzis sa incalce confidentialitatea medic-pacient si sa informeze viitorul sot sau sotie despre starea de sanatate a partenerului !

Laboratoarele de analize care efectueaza testarea HIV au obligatia realizarii consilierii pacientului pre si post testare precum si transmiterea in 24 de ore cu fisa-tip de declarare a suspiciunii unui caz nou depistat (primul test reactiv) catre Directia de Sanatate Publica si indrumarea pacientului catre DSP (medicul epidemiolog desemnat) sau sectia de boli infectioase (medicul infectionist desemnat). Aceste informatii sunt disponibile in Ordinul nr. 1611/2004 privind aprobarea circuitului informational si a fiselor de declarare si supraveghere a infectiei HIV/SIDA, emis de Ministerul Sanatatii si publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 31 din 11.01.2005.

Certificatul prenuptial nu este cuprins in pachetul de baza de servicii medicale din cadrul asigurarilor de sanatate, deci medicul de familie poate taxa acest serviciu conform tarifului afisat pentru serviciile nedecontate de casa de asigurari.

 

Autor: Raluca Zoitanu

12 Comentarii

  1. Mihaela says:

    Dacă buletinul are adresa din ungurești, dar mutația este pe Buzău care adresa se trece pe certificat.

  2. Matrac Lenuta says:

    Daca viitoru meu sot este din Buzau si eu din Constanta pot sa scot certificatu prenuptial din buzau

  3. María says:

    Buna ziua
    In cat timp se eliberaza certificatul nuptial?

  4. Cristiana Man says:

    Bună ziua,

    Dacă eu sunt cetățean român și viitorul soț este din Perú, și vrem să ne căsătorim în România, cum am putea obține certificatul prenupțial, cum ar putea el avea accces la medicul meu de familie? Ce preț au toate analizele cerute? În cât timp se eliberează și rezultatele analizelor care se cer, înainte de a putea elibera certificatul, și ce analize se cer mai exact? De asemenea, ce preț are certificatul, și în cât timp se eliberează?

  5. bufu virgil says:

    vreu sa stiu cit costa sa fac certificatul prenuptial

  6. Mara says:

    Buna ziua! Daca eu sunt din Sv si viitorul sot din alt judet pot sa.i scot de la medicul meu de familie certificatul prenuptial?

  7. Ciocoiu cristi says:

    Daca am hiv numai atat si iau tratamente ma pot casatori da sau nu

  8. Cibi Ioana Minuna says:

    Si eu si concubinul meu suntem seropozitivi.avem evident,medic de familie,medici care ne monitorizează. Si noi avem nevoie de acest prenuptial ptr a ne cununa?

  9. doinita says:

    Buna ziua eu sunt cetateanca straina sdin republica moldova daca mie se gaseste in singe ceva doctorul de famile atunci na sa poata sa ne daie voie ca sa ma casatoresc asai doresc sa stiu sigur

  10. anghelinamaria says:

    multumesc

  11. calateancorneliuioan says:

    VA ROG SA-MI SPUNE-TI DACA O PERSOANA CU SCHIZOFRENIE SAU ALTE TULBURARI DE PERSONALITATE,COMPORTAMENT ,TULBURARI DEPRESIVE SE POT CASATORI SI DACA DA IN BAZA CAREI LEGI,FINDCA NU AM VRUT SA-I DAU LA O PACIENTA CU TULBURARE SCHIZOAFECTIVA.A MERS LA MEDICUL PSIHIATRU EI CURANT MI-A DAT UN CERTIFICAT CA SE POATE CASATORI SI I-AM DAT CA SI MEDIC DE FAMILIE CU MENTIUNEA CA ESTE APTA DE CASATORIE CONFORM ACESTUI CERTIFICAT,DAR ACEST MEDIC I-A PROPUS PACIENTEI SA MA DEA IN JUDECATA CA M-AM OPUS CASATORIEI PRIN A NU-I ELIBERA CERTIFICAT DE CASATORIE PINA NU AM UN CERTIFICAT DE LA SPECIALIST.

  12. erdelyiszilard-miklos says:

    Un articol de real folos tuturor medicilor de familie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: