Cercetatorii, tot mai aproape de tratamentul bolii Parkinson

24/03/2015

Cercetatorii, tot mai aproape de tratamentul bolii Parkinson

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatorii-tot-mai-aproape-de-tratamentul-bolii-parkinson/

parkinsonTarile dezvoltate ale lumii investesc anual sume semnificative in speranta ca cercetatorii vor descoperi modalitati de prevenire si tratament a unor patologii ale creierului, precum boala Parkinson.

 De notorietare este proiectul initiat anul trecut de SUA- cu un buget de pornire in valoare de 100 de milioane de dolari , intitulat “BRAIN” (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies) cu scopul declarat de a dezvolta noi aplicatii tehnologice care vor permite mai bine vizualizarea in timp real a interactiunilor dintre retelele neuronale.

Exista o multitudine de cercetari experimentale ce vizeaza utilizarea terapiilor celulare in boala Parkinson, spre care se indreapta noi sperante, rezultatele fiind insa departe de asteptarile actuale.

 Rezultatele cercetarilor referitoare la boala Parkinson arata ca, primele leziuni pot sa apara si cu 20 de ani inaintea primelor semne clinice.

Momentul asa numitului diagnostic precoce este tardiv din punct de vedere al bolii deoarece numai in stadiu 3 de boala apar tulburarile motorii.

Din pacate, semnele cele mai precoce in aceasta boala nu se regasesc in sfera tulburarilor motorii ci a unor tulburari vegetative, unor tulburari de somn, a unor tulburari de dispozitie, care nu au nimic specific.

Din acest motiv, in momentul de fata, una din directiile de cercetare in acest domeniu este gasirea posibilitatii de a avea un diagnostic mult mai precoce decat cel care este posibil astazi in lume.

Si in ceea ce priveste tratamentul se cauta solutii: fie alte molecule, fie metode de modulare prin neurochirugie functionala, in momentul in care pacientii nu mai raspund la tratament medicamentos.

Cat de aproape sunt cercetarii lumii de descoperirea tratamentului pentru Parkinson? Este subiectul principal despre care se discuta in cadrul celei de-a patra editii a “Cursului International de boala Parkinson si tulburari ale comportamentului motor”, care are loc in perioada 23-24 martie in Poiana Brasov.

Evenimentul este organizat de catre Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN) in colaborare cu Societatea de Neurologie din Romania (SNR). La eveniment participa specialisti din numeroase tari, printre care Franta, SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia, Spania si Italia.

“Pe langa liderii in domeniu din tara noastra, evenimentul se bucura de participarea celor mai cunoscuti specialisti ai lumii in domeniul bolii Parkinson. Programul stiintific este vast, temele fiind de mare actualitate”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele SNR.

Beneficiarii directi ai acestui program educational sunt aproximativ 200 de medici neurologi din Romania. In cadrul acestei intalniri vor fi prezentate si cateva dintre proiectele realizate de catre Societatea Romana de Neurologie. Unul dintre acestea, lansat anul trecut, este REPARK (Registrul National de boala Parkinson), care are ca scop generarea primului program de evaluare a incidentei si prevalentei bolii Parkinson in Romania.

Anual, in intreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticati cu boala Parkinson, a doua afectiune neurodegenerativa dupa boala Alzheimer, care afecteaza, in special, persoane cu varste de peste 65 de ani.

In ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40-50 de ani. Majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani.

Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie.

Statisticile Asociatiei Europene de Parkinson trag un semnal de alarma cu privire la incidenta cazurilor de boala Parkinson in viitor.

Cele mai recente date arata ca la nivel european sunt 1,2 milioane pacienti cu boala Parkinson si numarul acestora este asteptat sa se dubleze pana in 2030. La nivel mondial sunt aproximativ 6 milioane de persoane cu boala Parkinson.

 Este posibil ca acest numar sa fie mai mare, avand in vedere cazurile inca nediagnosticate. Numai in China exista mai mult de 1,7 milioane de persoane cu aceasta afectiune.

Factorii de risc sunt mai greu de identificat, varsta avansata fiind insa unul cert.

In Romania, potrivit datelor oficiale, sunt tratati peste 70.000 de bolnavi cu maladia Parkinson, dar probabil exista un numar mai mare de persoane care inca nu au fost diagnosticate.

“Tratamentele disponibile in prezent sunt rezultatele cercetarilor stiintifice aprofundate din ultimii ani”, a declarat Prof. dr. Dafin Muresanu. In prezent, peste 30 de medicamente destinate bolii Parkinson si peste 600 de medicamente destinate bolilor neurologice se afla in cercetare si dezvoltare. Tratamentul bolii Parkinson poate fi medicamentos si/sau chirugical ( implantarea unui dispozitiv pentru stimularea unor zone specifice din creier).

4 Comentarii

  1. Tuta Ilie says:

    Tinand seama de faptul constatat deja,ca aceasta perfida si teribila maladie se poate instala si cu 20 ani mai inainte de aparitia primelor simptome,as indrazni sa propun editarea unei colectii de sfaturi preventive,care urmate in mod voluntar ar avea in timp, un efect asemanator unui vaccin oarecare de imunizare.Bineinteles ca mai intai ar trebui ca populatia sa fie foarte bine informata,ca sa nu zic scolita cu privire la aceasta maladie si urmarile ei.

  2. necula says:

    exista tratament ptr boala Parkinson pe baza de argint?

  3. necula says:

    exista tratament ptr boala Parkinson pe baza de argint coloidal?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie