Cercetatorii au gasit o posibila cauza a incidentei mai mari a bolii Alzheimer la femei

14/03/2022
Cercetatorii au gasit o posibila cauza a incidentei mai mari a bolii Alzheimer la femei

Cercetatorii au gasit o posibila cauza a incidentei mai mari a bolii Alzheimer la femei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatorii-au-gasit-o-posibila-cauza-a-incidentei-mai-mari-a-bolii-alzheimer-la-femei/

O echipa internationala de cercetatori a decoperit o posibila cauza care ar sta la baza unei incidente mai mari a bolii Alzheimer in randul femeilor.

Este vorba de hormonul de stimulare foliculara (HSF), informeaza agentia Xinhua.

Pana in prezent se credea ca cel mai important rol pentru aparitia bolii Alzheimer il aveau proteina beta-amiloid, care tinde sa se aglomereze formand placi in creier, si acumularile anormale ale unei proteine numite tau in interiorul neuronilor, relateaza si Agerpres.

Statisticile arata ca boala Alzheimer are o incidenta mai ridicata in randul femeilor varstnice, iar numarul pacientilor de sex feminin cu aceasta afectiune este de doua ori mai mare comparativ cu cel al barbatilor.

Pe baza unor studii anterioare, o echipa de cercetatori din China si Statele Unite a avansat o teorie conform careia activarea unei cai neuronale numita C/EBPß/AE ar reprezenta procesul central al patogenezei bolii Alzheimer.

Cercetatorii au cautat sa identifice hormonii care sufera modificari drastice in timpul menopauzei si activeaza calea C/EBPß/AE. Ei au identificat HSF drept posibila forta motrice a bolii Alzheimer.

Potrivit surselor citate, HSF joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea aparatului reproducator.

Astfel, concluziile acestui studiu indica faptul ca un nivel ridicat de HSF se poate lega de receptorii de pe suprafata neuronilor si poate activa calea C/EBPß/AE, ducand la modificarea anormala a proteinelor beta-amiloid.
De asemenea, potrivit cercetatorilor, studiile preclinice asupra utilizarii anticorpilor HSF pentru a trata boala Alzheimer sunt in curs de desfasurare.

Boala Alzheimer afecteaza memoria si alte functii cognitive critice.

 

Etichete: alzheimer, boala alzheimer la femei, hormonul HSF

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: