Cercetatorii au eliminat, prin editare genetica, virusul HIV din celulele de laborator

20/03/2024
Cercetatorii au eliminat, prin editare genetica, virusul HIV din celulele de laborator

Cercetatorii au eliminat, prin editare genetica, virusul HIV din celulele de laborator

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cercetatorii-au-eliminat-prin-editare-genetica-virusul-hiv-din-celulele-de-laborator/

Utilizand o tehnologie de editare genetica denumita Crispr-Cas, care a castigat premiul Nobel in 2020, oamenii de stiinta au reusit sa tinteasca ADN-ul HIV, indepartand toate urmele virusului din celulele infectate, informeaza DPA.

Actionand practic asemenea unei foarfece, tehnologia poate taia ADN-ul in anumite puncte, ceea ce permite eliminarea genelor nedorite sau introducerea unui nou material genetic in celule, relateaza si Agerpres.

Autorii studiului spun ca obiectivul lor este de a dezvolta o schema robusta si sigura Crispr-Cas, ”depunand eforturi pentru un ‘tratament impotriva HIV pentru toti’, care poate inactiva diverse tulpini HIV in diverse contexte celulare”.

”Aceste descoperiri reprezinta un progres decisiv catre desemnarea unei strategii de tratament”, au adaugat cercetatorii.

HIV poate infecta diferite tipuri de celule si tesuturi din corp, iar oamenii de stiinta sunt in cautarea unei modalitati de a tinti virusul oriunde ar aparea.

In noul studiu, prezentat in cadrul Congresului European de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase, cercetatorii s-au concentrat asupra partilor din virus care se mentineau similare in toate tulpinile HIV.

Acestia spun ca procedeul are drept obiectiv producerea unei terapii cu spectru larg, capabila sa combata eficient multiple variante HIV.

Potrivit cercetatorilor, munca lor reprezinta o dovada conceptuala a modului de functionare si nu va deveni in viitorul apropiat un tratament anti HIV.

Totodata, ei spera sa elaboreze o strategie pentru a face acest sistem pe cat de sigur posibil in vederea unor viitoare aplicatii clinice, obtinand o balanta corecta intre eficacitate si siguranta.

”Abia atunci putem lua in considerare teste clinice de ‘vindecare’ la oameni pentru a dezactiva rezervoarele de HIV.”

”In timp ce aceste descoperiri preliminare sunt foarte incurajatoare, este prematur sa declaram ca exista un tratament functional impotriva HIV la orizont”, au mai spus cercetatorii, potrivit surselor citate.

Etichete: virusul HIV, eliminare virusul HIV, tratament HIV, editare genetica

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: