Centru pilot pentru pacientii cu sindromul Lynch, la Spitalul Victor Babes Timisoara

04/08/2023
Centru pilot pentru pacientii cu sindromul Lynch, la Spitalul Victor Babes Timisoara

Centru pilot pentru pacientii cu sindromul Lynch, la Spitalul Victor Babes Timisoara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/centru-pilot-pentru-pacientii-cu-sindrom-lynch-la-spitalul-victor-babes-timisoara/

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara va contribui la realizarea unui Registru National pentru pacientii cu sindrom Lynch. Unitatea sanitara a anunta ca va fi creat un centru pilot.

“Sindromul Lynch este o afectiune ereditara des intalnita, una din 300 de persoane avand o modificare genetica (mutatie) ce poate declansa boala.

Pacientii afectati de sindromul Lynch prezinta risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere. Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) si ovarian, la persoanele de sex feminin.”, a precizat Spitalul Victor Babes Timisoara, potrivit unui comunicat de presa.

Sindromul Lynch poate fi asociat, insa, si cu alte cancere, cum ar fi cel de cai biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostata.

„Trebuie spus ca in sindromul Lynch, fiind o afectiune autozomal-dominanta, este suficient ca doar unul dintre parinti sa aiba o gena mutanta pe care sa o transmita copilului, acesta avand astfel un risc de 50% de a mosteni boala. De aceea, in familiile in care exista cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, in special colorectal si uterin (endometrial), evaluarea genetica este obligatorie. De altfel, ghidurile internationale recomanda screeningul acestei afectiuni la toti pacientii diagnosticati cu aceste 2 tipuri de cancer.

Confirmarea sindromului Lynch, prin teste genetice, si, ulterior, testarea in cascada a membrilor familiei sunt esentiale pentru profilaxia cancerelor asociate acestei afectiuni. Este important de precizat faptul ca nu este obligatoriu ca persoanele afectate de sindromul Lynch sa dezvolte cancer, riscul fiind de 70% pentru cancerul colorectal si cel endometrial.

Tocmai de aceea, la persoanele care au mostenit mutatia este esential screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. Screeningul poate duce la depistarea cancerului intr-o forma incipienta si, implicit, la inceperea cat mai rapida a tratamentului. Astfel, cresc sansele de supravietuire si chiar de vindecare. Din pacate, putini sunt cei care stiu despre posibilitatea transmiterii in familie a acestor mutatii genetice”, spune conf. dr. Adrian Trifa – medic primar genetica medicala.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia ‘Societatea Romana de Sindrom Lynch’, prin care unitatea sanitara va contribui la realizarea unui Registru National de Sindrom Lynch.

Prin aceasta se urmareste sprijinirea pacientilor cu inalta suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticati deja, precum si a rudelor acestora, in vederea optimizarii gradului de diagnostic, si, ulterior, screening si tratament. In acelasi timp, in cadrul Spitalului Victor Babes va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componenta a unei retele nationale, in relatie de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch si cu Societatea Romana de Sindrom Lynch.

“Suntem bucurosi sa avem alaturi Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara. Initiativa SRSL a pornit dintr-o nevoie reala, resimtita de catre medici si pacienti deopotriva. Caracterul national al societatii are ca scop stabilirea unui punct de vedere comun pentru cresterea gradului de diagnostic, screening si tratament pentru cat mai multi pacienti, indiferent

localitatea din care provin”, spune dr. Oana Cristina Voinea – presedinte fondator Societatea Romana de Sindrom Lynch

„Este primul pas al acestei colaborari. Ne dorim ca pacientii cu aceasta afectiune sa stie ca vor putea veni la centrul pilot de la Spitalul Victor Babes pentru investigatii genetice, pentru diagnosticul si screeningul cancerelor asociate sindromului Lynch. Avem, insa, in vedere si conceperea si depunerea unor proiecte de cercetare impreuna cu alte centre de sindrom Lynch si cu Asociatia Societatea Romana de Sindrom Lynch”, spune conf. dr. Adrian Pavel Trifa – medic primar genetica medicala.

Etichete: sindromul Lynch, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: