Cele mai multe maternitatile din Romania nu au medici si echipamente medicale

08/04/2016

Cele mai multe maternitatile din Romania nu au medici si echipamente medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cele-mai-multe-maternitatile-din-romania-nu-au-medici-si-echipamente-medicale/

maternitate-cezarianaPotrivit unui studiu realizat de Asociatia “Salvati Copiii” impreuna cu Ministerul Sanatatii, maternitatile din Romania au cu 40 % mai putini medici decat ar trebui.

Radiografia celor 204 maternitati din Romania arata linii de garda aproape inexistente, deficit de medici ginecologi, neonatologi, asistente si de echipamente pentru ingrijrea bebelusilor.

Maternitatile de nivel 1, adica cele in care copiii se nasc la termen, se afla in cea mai grava situatie. Peste 90 la suta dintre ele au mai putin de cinci medici ginecologi si neonatologi si echipamentele medicale sunt vechi de mai bine de 30 de ani.

“M-a frapat faptul ca unele sectii de nou-nascuti au conditii foarte proaste, cladirea, spatiul, sunt improprii, adica nu se inchid bine geamurile, intra tot praful si frigul, nu au echipamente necesare pentru dezinfectarea echipamentelor care se schimba la un interval de timp, unele echipamente, le-am vazut cu ochii mei, sunt din 1966, unele patuturi calde, in Targu-Mures. Sunt asa de lemn, cu un fund incalzit cu apa calda”, a declarat presedintele Asociatiei „Salvati Copiii”, Gabriela Alexandrescu, citata de Digi24.

In nenumarate randuri, specialistii atrag atentia ca la nastere, mama  trebuie sa fie asistata de medic neonatolog, asistenta si medic obstretician.

Si Ministrul Sanatatii spune ca stie de aceste probleme si ca si-a fixat printre prioritatile acestui an rezolvarea lor.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: