Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la nivel european

23/08/2013

Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate la nivel european

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cele-mai-frecvente-tipuri-de-cancer-diagnosticate-la-nivel-european/

O cercetare ampla realizata prin colaborarea a specialistilor din 14 tari au studiat mutatiile celulelor care cauzeaza cancerul. Cercetatorii au precizat ca aceste mutatii genetice sunt cauzate de varsta pacientului sau de deficienta mecanismelor de reparatie a ADN-ului.

Kataegis-furtuna mutatiilor genetice

Studiul amplu realizat in Marea Britanie, la Institutul Sanger (citat de www.elpais.com) a analizat genomul din 7.042 de tumori, identificand in total 5 milioane de mutatii.

Cercetatorii au clasificat aceste mutatii in 20 de tipuri, aratand ca un anumit tip de cancer poate sa contina si 2 mecanisme ale mutatiilor genetice, pe cand alte tipuri de cancer pot sa fie cauzate de 6 mutatii. Cercetarile au cuprins 30 de tipuri de cancer.

In cazul in care exista un numar foarte ridicat de mutatii, cercetatorii au numit procesul kataegis, furtuna de mutatii. Pot fi inregistrate si milioane de mutatii in aceeasi zona. Aceste tipuri de mutatii sunt frecvente in cancerul mamar, pancreatic, de rinichi, de ficat,  leucemie.

Statistica la nivel european a cazurilor de cancer

Aproape 200.000 de cazuri de cancer sunt identificate in Spania in fiecare an, dintre care aproximativ 100.000 cauzeaza decesul bolnavilor, conform Societatii Spaniole de Oncologie.

In Spania, cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer este cel colorectal. Dintre cei aproape 29.000 de bolnavi de cancer colorectal, jumatate isi pierd viata.

Urmatoarele tipuri de cancer identificate sunt cel de prostata, inregistrandu-se 25.231 de bolnavi anual in Spania, dintre care 6000 de decese anuale.

Cancerul de plamani, cu 23.000 de bolnavi diagnosticati. In cazul cancerului de plamani, 60% dintre bolnavii identificati erau barbati.

Cancerul mamar afecteaza 22.000 de persoane anual in Spania, cauzand decesul a 6000 dintre cazuri.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: