Ce trebuie sa stim despre miocardita si pericardita?

20/07/2021
Ce trebuie sa stim despre miocardita si pericardita?

Ce trebuie sa stim despre miocardita si pericardita?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-trebuie-sa-stim-despre-miocardita-si-pericardita/

 

Miocardita si pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot aparea cel mai frecvent in urma infectiilor sau a bolilor autoimune.

Simptome miocardita si pericardita. Aceste pot varia si includ adesea:

• senzatia de respiratie dificila (dispnee);
• batai puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitatii);
• durere in piept.

La ultima intalnire, Comitetul de siguranta (PRAC) al EMA (Agentiei Europene a Medicamentului) a concluzionat ca miocardita si pericardita pot aparea in cazuri foarte rare dupa vaccinarea cu vaccinurile COVID-19 Comirnaty (anterior BioNTech / Pfizer COVID-19 vaccine) si Spikevax (anterior COVID-19 Vaccine Moderna), informeaza si grupul Ro Vacccinare.

Frecventa in populatia generala

In functie de sursa datelor, incidenta estimata pentru miocardita si pericardita in populatia generala (nevaccinata) din UE/SEE inainte de pandemia COVID-19 variaza intre 1 si 10 cazuri la 100.000 de persoane pe an.

Evaluarile la nivel european ale Comitetul de Siguranta (PRAC) au luat in considerare toate cazurile documentate si raportate la nivelul UE, disponibile pana in prezent.

Analiza PRAC a inclus:

– 145 de cazuri de miocardita raportate in Spatiul Economic European (SEE) in randul persoanelor care au fost vaccinate cu Comirnaty si 19 cazuri in randul persoanelor care au fost vaccinate cu Spikevax;

– 138 de cazuri de pericardita raportate in urma utilizarii Comirnaty si 19 cazuri in urma utilizarii Spikevax;

In plus, PRAC a analizat si cazurile raportate la nivel mondial.

Frecventa foarte scazuta a cazurilor de miocardita si pericardita raportate si/sau investigate la nivelul statelor membre UE, face dificila, pentru moment, stabilirea incidentei acestor reactii adverse in randul persoanelor vaccinate, mai scrie grupul Ro Vaccinare intr-o informare publica.

Concluziile specialistilor

“PRAC a concluzionat ca majoritatea cazurilor au aparut in decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des dupa administrarea celei de a doua doze, cu precadere la barbatii tineri. Cinci dintre cazurile inregistrate in Spatiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o varsta avansata sau care aveau in istoricul medical boli concomitente.”, mai relateaza grupul Ro Vaccinare al Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV).

Datele disponibile sugereaza ca evolutia miocarditei si a pericarditei, dupa vaccinare, este similara cu evolutia cazurilor raportate in populatia generala. In aceste situatii, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.

Reactiile adverse pot fi raportate catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) si online AICI.

Etichete: miocardita, pericardita, simptome miocardita si pericardita

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: