Ce salarii vor lua medicii si asistentele in 2018

13/12/2017

Ce salarii vor lua medicii si asistentele in 2018

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-salarii-vor-lua-medicii-si-asistentele-in-2018/

Potrivit  celei mai recente statistici date publicitatii de Institutul National de Statistica, castigul salarial mediu brut in Administratia publica, aparare (exclusiv fortele armate si asimilati), Birourile parlamentare si asigurari sociale din sistemul public a fost de 5433 de lei (3848 net), in timp ce in Sanatate si asistenta sociala a fost de 3760 lei (2681 net) iar in Invatamant de 3364 lei (2390 net).

De mentionat ca norma de lucru la prima categorie este de 40 ore saptamanal, la medicii care realizeaza garzi este de 48 de ore iar in Invatamant intre 16 si 20 de ore saptamanal.

De la 1 ianuarie 2018 salariile brute din Sanatate si Invatamant vor creste cu 25%, salariile nete urmand a se majora doar cu 4%. De la 1 martie 2018, legea 153/2017 prevede o majorare a salariilor de baza pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar din unitati sanitare si unitati de asistenta medico-sociala la nivelul promis pentru anul 2022, relateaza Curentul.info.

Pentru medicii si asistentii cu studii superioare, salariile de baza vor fi de la 1 Martie 2018:

Unitati clinice
Medic primar 12500 de lei,
Medic specialist 9900 lei,
Medic rezident anul VI-VII 7900 lei,
Medic rezident anul IV-V 7300 lei,
Medic rezident anul III 6700 lei,
Medic rezident anul II 6100 lei,
Medic rezident anul I 5700 lei,
Medic 6400 lei,
Asistent medical principal 4345 lei,
Asistent medical 4173 lei,
Asistent medical debutant 3950 lei,

Anatomie patologica si medicina legala
Medic primar 16250 de lei,
Medic specialist 12870 lei,
Medic rezident anul IV-V 7300 lei,
Medic rezident anul III 6700 lei,
Medic rezident anul II 6100 lei,
Medic rezident anul I 5700 lei,
Medic 6400 lei,
Asistent medical principal 5649 lei,
Asistent medical 5425 lei,
Asistent medical debutant 5135 lei,

UPU, ATI, SMURD
Medic primar 13338 de lei,
Medic specialist 10563 lei,
Medic rezident anul IV-V 7300 lei,
Medic rezident anul III 6700 lei,
Medic rezident anul II 6100 lei,
Medic rezident anul I 5700 lei,
Medic 6400 lei,
Asistent medical principal 4636 lei,
Asistent medical 4453 lei,
Asistent medical debutant 4215 lei,

Unitati sanitare, cu exceptia celor cuprinse in unitati clinice, si unitati de asistenta medico-sociala
Medic primar 12250 de lei,
Medic specialist 9702 lei,
Medic 6272 lei,
Asistent medical principal 4128 lei,
Asistent medical 4020 lei,
Asistent medical debutant 3950 lei

Autor: FormareMedicala.ro

31 Comentarii

  1. Nicolae Popi says:

    Va rog sa specificati si costui vietii din occident (adica cheltuieli cu locuinta,mancare,asig. medicale,etc.,)si dupa aceea sa faceti comparatie cu salariile din Romania.Veti ajunge la constatari surprinzatoare!

  2. Lumicescu Lucian says:

    In SUA asistentele medicale au studii superioare in mod obligatoriu, 4 sau 6 ani de facultate.
    Salariul mediu al unei asistente medicale difera de la stat la stat (SUA are 50 de state) si o medie nationala este undeva la vreo 68000 dolari/an. Diferentele dintre castigurile doctorilor sunt mari.Sunt doctori care nu castiga mai mult de 120000 dolari/an si doctori care castiga peste 2 milioane dolari/an. Doctorii care lucreaza la stat sunt platiti mai putin(semnificativ mai putin) decat cei care lucreaza in spitalele private. In America aproape toate spitalele sunt private.

  3. Mary says:

    In America o asistenta medicala castiga intre $6000-8000 pe luna si are doar 4-5 pacienti in grija. Depinde de stat si de vechime unele chiar castiga $12,000 si daca faci si un master in nursing se castiga peste $12,000. Chiar si in Europa se castiga mai bine dar multi vreau sa stea in Romania. Eu am doi frati asistenti medicali si se plang ca sunt platiti putin dar nu vor sa plece in Europa.

    • Livia says:

      Romania e in Europa.

    • Teo says:

      Buna Mary!
      Din pacate moi nu suntem in America și astfel de comparații sunt cel puțin inutile pentru noi romanii care vor sa rămână in țara noastră.
      In afara României (nu doar a Europei) banii și salariile sunt gândite total diferit, și pana sa ajungem sa ne plângem de salariile asistenților medicali, avem multe multe altele pe care sa încercam sa le reglementam cât mai curând.
      Cum ar fi medicii, profesorii, cât și multe alte ocupații ce necesita foarte mult timp dedicat studiului, lucru pe care nu mulți îl aplica însă cei ce totuși au avut curajul sa investească ani de zile in ei, consider ca ar merita.

  4. Flori says:

    Rusine ministrului muncii si ministrului sanatatii, pentru ca nu echivaleaza salariile pentru toti asistentii medicali din Romania.

    • Dan says:

      Eu as prefera ca salariile in general sa fie proportionale cu o masura a calitatii serviciilor oferite.

      Cred ca fiecare persoana are ritmul ei, rabdarea ei, si atentia ei.

      De ce credeti dvs. ca toti asistentii ar trebui sa aiba acelasi salariu?

  5. mara voda says:

    Buna seara.As vrea sa stiu de ce acest segment ASISTENTI MEDICALI MEDICINA DE FAMILIE,este ignorat complet.Din 1999 cind s a infiintat medicina de familie numele de asistent medical este similar cu muncitor necalificat.Astfel fara voia noastra am fost transformati in necalificati fara nici o pregatire . NI s a confiscat tot,SPOR DE VECHIME ,ORICE FEL DE SPOR,GRADATII, GRADE. Am inceput sa fim platiti cu salariul minim pe economie , nuavem nici o grila de salarizare ,nici un statut .Prestam munca super calificata ,facem echipa cu medicul de cabinet ,fiind implicati in toata munca cabinetului consultatii,vaccinari,tratamente ,urgente medicale ,raportari lunare .In schimb munca noastra nu este apreciata fiind umiliti si desconsiderati in modul cel mai brutal.Nu putem negocia nici un contract,tot se invoca ca nu sunt bani.NORMAL CA NU VOR FI PENTRU NOI BANI ATATA TIMP CIT NIMENI NU IMPUNE O GRILA DE SALARIZARE DUPA CARE SA FIM SI NOI PLATITI CA ORICE CADRU MEDICAL.Daca din start ni s a anulat tot statut grila drepturi si intradevar suntem fara nici o utilitate
    sa ne trimita acasa sa ne desfinteze si sa lucreze singuri
    Parca n am presta servicii publice ce sint toate decontate integral de la CAS DIN BANII CONTRIBUABILOR CI AM LUCRA PE MOSIA CUIVA Ma intreb retoric ce lege le a permis sa ne transforme peste noapte in muncitori necalificati dar obligati sa pesteze munca super calificata.DA NUMAI IN ROMANIA SE PUTEA INTIMPLA ASA CEVA .REVOLTATOR!!!!!

  6. casablanca says:

    dar tehnicienii raadiologi ce e cu ei ca noua am inteles ca nu ni se mareste …de ce ca santem un fel de asistenti cu studii superioare si nu beneficiem dar salariile sant modeste la noi si nu intram in aceeasi oala cu chimisti si biologi !

  7. Nesta says:

    Deci sa inteleg și eu și toată lumea….salariile in sanatate nu cresc la toti asistenții nu? Decat la cei cu studii superioare? Și dreptatea unde este va dati seama ce diferențe o sa fie???? Cei ce beneficiază de mărire sunt numărați pe degete câte asistente au studii superioare? Majoritatea de 90% sunt cu postliceala????

    • Popescu says:

      Fiecare asistent primește în funcție de nivelul de școlarizare.
      E normal ca unul cu 4 ani de facultate să câștige mai mult decât unul cu postliceală.
      În ziua de azi postliceală fac și cei fără bacalaureat…

      • Simona says:

        Sunt de acord.Nu ar fi drept ca pe viitor să se echivaleze. Un asistent cu studii superioare deține o pregătire mai complexă. La postliceala merg și persoane care nu au diploma de bacalaureat. Dacă un candidat nu a fost capabil să ia examenul de bacalaureat e clar că nu se descurcă în teorii mult mai complicate gen nursing, semiologie, anatomie și multe altele.

      • Mary says:

        Intr-adevar salarile sunt mici ca asistenta med in Romania, dar sa fim sinceri multi asist med nu stiu sa-si faca meseria. Eu am lucrat la spitalul Universitar si au vazut asist med care nu stiau sa iau tensiunea arteriala si sa vb pe fata multi au intrat cu spaga. Am plecat din Romania in Italia si acolo cel putin asist med stiu meseria. Am invatat mult in Italia si mult mai mult respect din partea medicilor. Dar in Italia nu se dadea spaga la doctor sau la asistenta med. Acum sunt in USA unde e f f greu sa poti practica meseria de asist med. Se da un examen f greu si o asist med trebuie ai iab cunostinte medicale la nivelul medicului. Sincer imi este frica sa ma dau pe mana unei/unui asist med in Romania. Sunt f putin asistenti medicali f buni care au ramas in Romania.

    • Ciobanu Marinela says:

      Bună! Și salariul la o asistentă medicală cu postliceală cât este în 2018?

    • Chiriac Annemarie says:

      Oare, sindicatele pe cine reprezinta??? Eu lucrez asistenta în policlinica oncologie, cu pacienți cu cancer, deprimați, într-un stres de nedescris dar fără sa primesc spor de oncologie, de 50% iar colegii, încadrați pe secție la calculator beneficiază. Oare unde o fi dreptate, iar personalul din policlinica suntem asa un fel de necalificați, drept dovada veniturile și spor de munca, doar atât!!

    • Alexandra says:

      Stai calm….ce crezi..incadrarea din contractul de munca e important..poti fi si cu studii universitare..doctorand..daca esti incadrata pe studii medii..nedreptatea ca fi oricum pe toate nivelele…si in niciun caz..sa..nu ai asteptari inalte la aplicarea legii…cine are cutitu..ala taie pâinea..si..nu da si la altu

  8. Dan says:

    Nici personalul de la laboratoare medicale din spitale (biologi, biochimisti si chimisti)ori farmacistii/asistentii farmacie din spitale NU li se cresc salariile cot la cot cu colegii (medicii/asistentii medicali).Discriminare precum albii si negrii!

  9. Reparatii frigidere Chirita says:

    De la salarii pe hartie oana sa ii vezi in mana o sa mai curga apa multa pe Dambovita.

  10. marieana says:

    exista un interes pt ac segregare,ne tine ocupati si produce dezbinare. Probabil se tine cont de principiul”dezbina si condu”

  11. Maei says:

    Dar de ce aceasta diferenta intre difetitele categorii de medici? Toti au munca de raspundere. Cat priveste invatamantul un profesor are peste 30 de copii intr_o clasa..dupa 4-5 ore de stat cu cate 30 de copii la o clasa,pe care te straduiesti sa ii inveti ceva,sa ii disciplinezi,cred ca e suficient. Sa incerce toti care nu cred sa stea 5 ore cu cate 30 de copii la fiecare ora,sa vada ca iesi cu dureri de cap dupa. Plus ca profesorii au foarte multe hartii de completat,lucrari de corectat,lectii de pregatit pentru a doua zi. Deci nu lucreaza nimeni 20 de ore le saptamana,ci mult mai mult.Iar in fiecare an dai examen,iar salariile sunt de mizerie…

  12. Badescu Mirela says:

    Nu se justifica diferenta mare de salariu dintre medicul primar si specialist.Munca si responsabilitatile sunt fix aceleas

  13. tranca mariana says:

    Fiscul nu stie ce cheltuieli sint la cmi , in afara cheltuielilor din salariile personalului si venitul medicului este foarte mic ; nu este nimeni lacom dar ar trebui sa se evidentieze cheltuielile la fisc .

  14. axel says:

    medicilor de familie le ramane sa viseze la un venit de medic… rezident.clar pentru cine stie sa inteleaga : medicina primara va disparea in urmatorii ani. 5 pana la maxim 10.

  15. TOMUTIU JENICA says:

    Si salariile medicilor de familie si a asistentilor acestora raman la 1100?
    Ce se v-a intampla cu medicina de familie?

  16. Tofan dan says:

    Deci in medic spec mf va cistiga cam cit o asistenta medical! Minunat!

    • marieana says:

      Din cauza felului dvs. de a vedea lucrurile ni se trag multe,puteti sa va cereti drepturile fara a va folosi de cineva,mai ales de un membrul al ehipei fara de care nu se poate lucra , dar asta este mentalitatea , la noi, sa ne legam de capra vecinului si sa umilim alte persoane crezand ca se obtine aceasta “favoare” prin studiile superioare si uitand ca si cel de langa noi este inainte de toate o fiinta umana la fel ca unii membrii al familie de multe ori fara ac studii.In rest toata admiratia si respectul pt persoanele care nu intra in ac. categorie.

  17. Emilian Stancu says:

    Cum vor fi plătiți medicii de familie?
    In legea asta nu se vorbește despre această categorie…

  18. Popovici says:

    Este o mare, mare segregare făcută de guvernanții noștri în sistemul sanitar, nu putem avea decât un gust amar si un dispreț vizavi de ei după felul cum ne apreciaza

  19. Eva Hodrea says:

    Oare cu medicii de familie si asistentele lor ce se va intampla?Totusi sa uiti pur si simplu de atatea cadre medicale si medici…Eu consider ca e vorba de discriminare!

  20. budaupuiu-gheorghe says:

    Buna seara ,CUNESTE CINEVA salariuol unui mwdic speciaist medicina scoloata gradatia a 3
    va muoltumesc
    cb

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: