Ce modificari aduce noul contract cadru si pachetul de baza in proiectul aprobat prin Hotarare de Guvern

14/05/2014

Ce modificari aduce noul contract cadru si pachetul de baza in proiectul aprobat prin Hotarare de Guvern

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-modificari-aduce-noul-contract-cadru-si-pachetul-de-baza-in-proiectul-aprobat-prin-hotarare-de-guvern/

poza ministerul sanatatiiMinistrul Sanatatii, Nicoale Banicioiu, a aprobat marti proiectul de Hotarare de Guvern pentru contractul cadru 2014-2015 si pachetul de servicii medicale de baza. Principalele modificari aduse de noul contract precizate de ministrul Sanatatii vizeaza reducerea birocratiei la cabinetul medicului de familie si preventia in acordarea de servicii medicale.

Factura electronica si dosarul electronic al pacientului, prevazute in noul contract cadru

Una din masurile de reducere a birocratiei presupune utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, alaturi de introducerea facturii electroncie si a dosarului electronic de sanatate al pacientului.

In cadrul asistentei medicale primare, la supravegherea gravidei, atat in pachetul de baza cat si in cel minimal, a fost introdusa testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C, in plus fata de testarea HIV.

Medicii vor trebuie sa ofere consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat, pentru bolile cronice cu risc major: risc cardiovascular inalt – HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

Ce prevederi noi pentru medicamente aduce noul contract-cadru

Medicii de familie si medicii specialisti pot elibera pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata, prescriptie medicala pentru medicamente si materiale sanitare.

Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala pentru sublistele A si B, o prescriptie/mai multe prescriptii lunar cu maximum 7 medicamente.

Medicii de specialitate din specialitatile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord cu medicul prescriptor si benefiarul retetei medicale.

Pentru afectiuni acute, a fost majorata perioada pentru care pot fi prescrise medicamente, la 3-7 zile.

Ce servicii medicale noi se regasesc in pachetul de baza

In pachetul de servicii de baza se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice, precum si servicii de medicina dentara de urgenta.

In pachetul minimal, se regasesc servicii de medicina dentara de urgenta.

Au fost introduse pe lista investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de baza: ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/segment, testosteron.

Afectiunile care pot fi tratate si diagnosticate in regim de spitalizare de zi sunt cele pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, bipsie de vilozitati coriale, pentru profilaxia rabiei, HIV/SIDA.

“Punem un accent important, in premiera, pe preventie. Introducem pentru pacientii asimptomatici pana la 39 de ani o vizita obligatorie la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani – prezenta anuala la medicul de familie”, a precizat ministrul Sanatatii.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: