Ce masuri a luat Guvernul si Ministerul Sanatatii pentru asigurarea necesarului de imunoglobulina

06/12/2017

Ce masuri a luat Guvernul si Ministerul Sanatatii pentru asigurarea necesarului de imunoglobulina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-masuri-a-luat-guvernul-si-ministerul-sanatatii-pentru-asigurarea-necesarului-de-imunoglobulina/

Premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sanatatii, suspendarea aplicarii taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasma si sange, la fel ca in celelalte state europene, in contextul deficitului de imunoglobulina.

Oficialul a cerut tuturor autoritatilor implicate sa asigure urgent stocuri de imunoglobulina si sa prioritizeze procedurile pentru implementarea masurilor pe care Guvernul le va intreprinde in perioada imediat urmatoare, astfel incat sa se asigure necesarul de imunoglobulina .

“Facem tot posibilul sa salvam viata pacientilor. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulina, pentru a evita astfel de crize in viitor”, a declarat seful Executivului

Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vor analiza si posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu pret scazut, scrie intr-un comunicat al MS.

Toate aceste masuri vor fi incluse intr-o ordonanta de urgenta care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de saptamana viitoare.

Cu privire la suplimentarea imediata a stocurilor de imunoglobulina, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, impreuna cu presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Nicolae Fotin, au declarat ca au luat legatura cu autoritatea competenta din Germania pentru a grabi si prioritiza procedura de livrare pentru o prima cantitate de imnuglobulina, saptamana viitoare.

“Fac un nou apel la toti producatorii si distribuitorii de medicamente prezenti sa depuna toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulina necesare pentru Romania”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sanatatii in comunicatul amintit.

De asemenea, ministrul Sanatatii a anuntat ca la nivelul ministerului s-a infiintat o structura de urgenta care are rolul de a directiona stocurile identificate de imunoglobulina in unitatile sanitare din tara catre cazurile urgente de imunodeficienta primara care necesita tratament imediat.

Totodata, a fost infiintata si o linie telefonica  speciala la care medicii din toata tara pot anunta aparitia cazurilor grave care necesita tratament cu imunoglobulina, pentru ca medicamentele necesare  sa fie directionate  catre unitatea sanitara care are in ingrijire acesti pacienti.

Aceasta structura  va gestiona si cantitatile de imunoglobulina necesara tratamentului imunodeficientei primare, care vor fi puse pe piata de furnizor pana la sfarsitul anului.

In vederea solutionarii crizei de imunoglobulina pe termen mediu si lung, Florian Bodog a precizat ca exista un  proiect de reorganizare a Institutului National de Hematologie Transfuzionala pentru a crea cadrul legal  care sa imbunatateasca accesul Romaniei la produsele din sange si plasma.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: