Stiri medicale

Ce efecte are dieta bazata pe grupele de sange

Data ultimei actualizari: 22/01/2014

dieta-pe-grupe-sanguineEfectele benefice ale dietei recomandate in functie de grupa sanguina au fost contracarate de rezultatele unui nou studiu al carui abstract a aparut in publicatia de specialitate plosone.org. Initial, aceasta dieta a fost promovata in cartea “Eat Right For Your Type”, vanduta in peste 7 milioane de copii si tradusa in 60 de limbi. Autorul, P.J.D’Adamo, sustinea ca dieta stabilita in functie de grupa sanguina poate sa imbunatateasca sanatatea si sa previna bolile cronice, in special cele cardiovasculare.

Diete recomandate prin grupele de sange

P.J.D’Adamo sustine in cartea sa ca pacientii cu grupa sanguina O trebuie sa urmeze o dieta bogata in proteine animale.

Grupa A ar impune o dieta vegetariana. Celor cu grupa B nu li se specifica anumite produse, ci doar o mentiune generala, de dieta lejera, cu produse pe care le consumam zilnic pentru ca, spune autorul, aceasta grupa sanguina e asociata cu triburile nomade.

Grupa AB impune o dieta combinata, intre recomandarea pentru grupa A si B.

Astfel, noul studiu publicat a cercetat daca intr-adevar exista o legatura intre o dieta recomandata in functie de grupa sanguina si sanatatea cardio-metabolica.

Dieta corelata cu grupele sanguine nu e sustinuta stiintific

Studiul a implicat aproximativ 1600 de participanti, intre 20-29 de ani, pe o perioada de 6 ani. Acestia au completat chestionare relationate cu starea de sanatate generala, stil de viata, etnie si alte caracteristici personale.

Astfel, in cazul persoanelor cu grupa A, s-a observat o scadere a indicelui de masa corporala, o scadere a presiunii arteriale, a colesterolului si a trigliceridelor.

La persoanele cu grupa O s-a observant o scadere a trigliceridelor, in timp ce la grupa AB dieta nu a implicat scaderea indicelui de masa corporala si reducerea circumferintei.

In urma cercetarilor, s-a observat ca dietele stabilite in functie de grupele sanguine au efecte pozitive, insa nu datorita relationarii cu grupele de sange, ci datorita alimentelor recomandate.

Cercetatorii au motivat ca o dieta bogata in fructe si legume va avea implicit rezultate benefice, precum reducerea colesterolului si a presiunii arteriale.

In acelasi timp, rezultate mai bune au aparut la persoanele cu grupa AB pentru ca li se recomanda sa inlocuiasca untul cu oua si peste ca surse principale de proteine, ceea ce nu era recomandat pentru personele cu grupa B.

Astfel, conform acestui studiu, dietele lui P.J.D’Adamo, atat de popularizate la nivel global, nu sunt sustinute de dovezi stiintifice care sa ateste o reala corelatie intre grupele sanguine si dietele personalizate.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.