In ce cazuri durerea cronica e mai frecventa la femei

05/02/2014

In ce cazuri durerea cronica e mai frecventa la femei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-cazuri-durerea-cronica-e-mai-frecventa-la-femei/

cancer-de-col-uterinFemeile simt si reactioneaza diferit la durere fata de barbati, conform cercetatorilor in genetica. In acest caz, femeile pot sa semnaleze dureri mai mari pentru aceeasi afectiune cu care se confrunta un barbat. Studiile arata ca femeile simt o durere acuta mai mare decat barbatii dupa o interventie chirurgicala la genunchi, de hernie sau o simpla extractie de dinti.

Prevalenta durerii cronice e mai ridicata la femei

In 2008, studiile realizate de cercetatori in zece tari dezvoltate si sapte in curs de dezvoltare, studii citate de www.online.wsj.com, au inclus 85.000 de persoane.

Cercetatorii au descoperit ca prevalenta durerii cronice a fost mai mare in randul femeilor (45%) fata de 31% in randul barbatilor.

In 2009, cercetatorii de la Universitatea Florida au ajuns la concluzia ca, la nivel global, femeile erau mai predispuse sa aiba sindromul intestinului iritabil, mai multe dureri de cap (in special migrene), osteoartrita, dureri de spate si dureri musculare. In 2012, cercetatorii de la Stanford au confirmat aceste rezultate.

Cercetatorii canadieni au aratat ca femeile tolereaza mai putin caldura sau frigul, dar toleranta la durerea ischemica este aproximativ echivalenta la barbati si femei.

Anumite afectiuni sunt greu de diagnosticat din cauza simptomelor

Durerile de piept si atacurile de cord pot fi greu de diagnosticat in unele cazuri pentru ca femeile isi pot exprima diferit decat barbatii simptomelor.

Cercetatorii considera ca, pana la pubertate, copiii reactioneaza in acelasi fel la durere, indiferent de sex.

Abia dupa varsta pubertatii, anumite tipuri de durere sunt mai accentuate la fete/femei.

Chiar daca prevalenta problemelor care cauzeaza dureri este similara la barbati si femei, severitatea bolii este adesea mai puternic resimtita in cazul femeilor, mai ales in cazul migrenelor.

In aceste cazuri, cercetatorii considera ca hormonii au un rol major in felul in care femeile si barbatii simt si reactioneaza la durere.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Urmatoarele saptamani, relevante privind evolutia tulpinii Omicron

Medicul Irinel Popescu, trimis in judecata de DNA

Campanie de informare: Comportamentul preventiv sa fie regula

Proiectul privind certificatul digital COVID va ajunge, in cateva zile, in Parlament

Rafila: Dezvoltam un proiect care permite testarea extinsa la nivelul medicilor de familie