Cazurile de Covid la personalitatile vaccinate alimenteaza dezinformarile

08/11/2021
Cazurile de Covid la personalitatile vaccinate alimenteaza dezinformarile

Cazurile de Covid la personalitatile vaccinate alimenteaza dezinformarile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cazurile-de-covid-la-personalitatile-vaccinate-alimenteaza-dezinformarile/

Problema dezinformarii este una recurenta. S-a constatat ca, daca o personalitate publica se imbolnaveste de COVID-19, retelele de socializare sunt invadate de afirmatii conform carora acea situatie ar dovedi ca vaccinarea impotriva noului coronavirus nu functioneaza, relateaza AFP.

Anunturile referitoare la infectarile persoanelor publice cu SARS-CoV-2 au declansat de fiecare data un veritabil potop de informatii false in mediul online.

Aceste cazuri de infectare a unor persoane vaccinate nu reprezinta insa o surpriza si nu inseamna ca vaccinurile anti-COVID-19 nu sunt eficiente, potrivit autoritatilor medicale americane, potrivit Agerpres.

Insa afirmatiile care sustin contrariul pot sa erodeze increderea publicului general in astfel de masuri de sanatate publica, devenite cruciale intr-o perioada in care copiii din grupa de varsta 5-11 ani au in sfarsit si ei acces la vaccinurile anti-COVID-19 in Statele Unite.

“Fiecare infectare a unei personalitati vaccinate intareste dubiile oamenilor, care devin ingrijorati in legatura cu eficacitatea vaccinurilor”, a explicat Andy Carvin, de la laboratorul de cercetari stiintifice digitale din cadrul Atlantic Council, un think tank (grup de experti, n.r.) din Washington.
 
“Vaccinarea este o tehnologie geniala, dar ea nu este un scut magic”, a explicat Devon Greyson, care coordoneaza studii de sanatate publica la Universitatea British Columbia din Canada.

Autoritatile vor trebui, deci, sa defineasca mai bine ceea ce publicul este indreptatit sa se astepte de la vaccinuri, precum beneficiile si limitele lor, a adaugat Yotam Ophir, specialist in dezinformari in materie de sanatate si stiinta din cadrul Universitatii Buffalo din Statele Unite.

O alta problema este, dupa parerea lui, aceea ca oamenii au tendinta sa acorde atentie cazurilor frapante.

“Nu stim sa gandim cu adevarat in termeni precum numere sau statistici, gandim in general in termeni ce vizeaza povestile usor de relatat”, a adaugat el, potrivit surselor citate.

Pentru Andy Carvin, de la Atlantic Council, ritmul infernal al informatiilor cu care se confrunta companiile mass-media intra in conflict cu nevoia de contextualizare.

Sa decizi care caz de personalitate infectata – desi era vaccinata – trebuie sa fie acoperit din punct de vedere mediatic, deschizand astfel, potential, calea spre o furtuna de dezinformari, “a devenit o chestiune de etica jurnalistica”, a adaugat el. “Jurnalistii si mass-media, in general, trebuie sa dea dovada de creativitate in privinta manierei in care prezinta aceste cazuri”, a mai spus Andy Carvin, citat de AFP si Agerpres.

Etichete: cazuri covid la persoane vaccinate, dezinformare covid, dezinformare vaccinare social media

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: