Stiri medicale

Cazurile de cancer de col uterin scad in Vest, dar cresc in Romania

Data ultimei actualizari: 16/06/2014

activitate-fizicaCancerul de col uterin este o problema in crestere in Romania fata de vestul Europei unde se inregistreaza mai putine cazuri datorita masurilor de screening. Cancerul mamar si cancerul colo-rectal sunt alte doua tipuri de cancere in crestere ca incidenta, amenintand viata pacientilor romani, avertizeaza Patriciu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Cancerul de col uterin nu a scazut in incidenta in Romania

Lipsa unui program de screening sustinut determina ca numarul pacientilor cu acest tip de cancer sa fie in continuare ridicat.

“Programul a inceput, dar roadele nu se vad decat in 10 ani, cum am invatat din experienta tarilor care au facut-o din anii ’70.Programul are primele rezultate, dar rata de scadere a incidentei cancerului de col uterin nu se va vedea inca in 10 ani. Asta este o problema diferita de tarile din vestul Europei”, a precizat managerul Institutului Oncologic Cluj-Napoca.

Stilul de viata sanatos, un pas important in preventia cancerului

Nu doar cancerul de col uterin este o problema in Romania. Se inregistreaza in continuarea numeroase cazuri de cancer pulmonar, cancer la san sau cancer colo-rectal.

Adoptarea unui stil de viata sanatos este principalul pas in preventia cancerului. Patriciu Achimas-Cadariu recomanda o alimentatie echilibrata, cu o greutate corespunzatoare si miscare fizica regulata.

Evitarea fumatului si a consumului excesiv de alcool sunt alte doua masuri de preventie foarte importante.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.