Cate ore pe zi ar trebui sa lucreze un medic

24/06/2019

Cate ore pe zi ar trebui sa lucreze un medic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cate-ore-pe-zi-ar-trebui-sa-lucreze-un-medic/

Sindicalistii din Sanatate spun ca un medic ar trebui sa lucreze, in medie, sapte ore pe zi. Din pacate, acest numar de ore este respectat doar pe hartie.

“Potrivit cadrului legislativ, un medic trebuie sa lucreze, in medie, sapte ore pe zi, chiar si sase ore pe anumite specialitati. Practic, el ar trebui sa lucreze, in medie, 35 de ore pe saptamana. Aceste sapte ore pe zi includ si munca de la cabinet, nu inseamna doar munca de la angajator. In Romania, insa, din cauza deficitului de personal, medicii lucreaza mult mai mult. Pana in 2016, munca desfasurata de garzi peste norma de sapte ore nu era considerata timp de lucru. Ce munceai peste cele sapte ore era socotit odihna. Garda este activitate medicala, nu altceva. In timpul normal de lucru avem introduse 18 ore de garda. Pentru un medic, garda este de la terminarea programului, de la ora 14.00, pana a doua zi la ora 8.00. Conform legii, in programul normal trebuie sa fie o singura garda pe luna. Cu contract suplimentar, poate sa mai lucreze pana la 139 de ore fiindca acel contract este cu timp partial si nu poate depasi contractul cu norma intreaga, care este de 140 de ore”, a  declarat Dr. Eleodor Carstoiu, presedintele Sindicatului Promedica, medic primar chirurgie si ortopedie pediatrica in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Craiova, citat de publicatia Gazeta de Sud.

De asemenea, si volumul de munca este unul mult prea mare, comparativ cu al medicilor din tarile dezvoltate. Un medic roman consulta, in medie, peste 20 de pacienti pe zi. Astfel, sindicatele cer normarea activitatilor.

“Trebuie reglat timpul de lucru pentru ca medicii sa nu mai moara. Organizatia Mondiala a Sanatatii are un manual de normare a activitatii medicale – medici, asistente, infirmiere, toti cei care ingrijesc bolnavul au munca normata. Aceste normari dateaza din anii ’60. Daca azi un medic sta mai mult la lucru, a doua zi trebuie sa ii fie redus programul. Noi cerem normarea activitatilor pentru ca un medic desfasoara foarte multe activitati fata de anii ’60. Avem o mare parte de activitate administrativa. Peste hotare, medicii au timp special dedicat acestei activitati. La noi, in timp ce completezi documente, esti chemat la consultatii, la operatii. Totodata, o mare problema pe care o avem noi este comunicarea medic – pacient, care are de suferit din acest motiv, fiindca nu avem un timp normat pentru relationarea cu pacientul. Nu avem nici macar pregatire in acest sens. Toate acestea sunt transmise de la profesor la student intr-un mod empiric”, a mai precizat presedintele sindicatului Promedica, conform Gazeta de Sud.

Etichete: timp de lucru medici, program medic, garzi medici

Autor: FormareMedicala.ro

5 Comentarii

 1. Ludwig says:

  medicii “adevarati” lucreaza cam 10 -12 ore /zi unii chiar 14 in toata lumea …exista ca in toate profesile si amatori, neprofesionisti, chiar impostori un procent foarte mic care “nu prea se omoara “cu munca decat cat este necesar adesea in orasele mici , la tara ,nefiind reprezentativi pentru tagma noastra.

 2. Ionescu Maria says:

  chiar daca lucreaza de la 7 la 16 au 2 ore pauza la amiaza pentru a servi masa si a se odihni !!!!!!!!!!!

 3. Madalina says:

  Bine spus. Cati colegi stau cu adevarat la program?

 4. Stroescu says:

  Si exista echipaje de ambulanta fara mefic care aduc totul la urgente pt.ca nu au voie sa ia decizii si echipaje S.M.U.R.D. cu pregatire de 1 lună care lasa de doritToti cu salarii mai mari decât un medic de familie!

 5. Io says:

  Un medic roman lucreaza mult mai putin decat un medic strain. Singura diferenta e ca in Romania nu ai liber dupa ce ai fost de garda. Dar pt asta, pleci cam cand vrei de la lucru, ca e 11 dimineata, 9 dimineata sau ora 13 sau 14. Medicul din alte tari nu calca in afara spitalului inainte de ora 16. Si incepe la ora 7.

  Cei are fac astfel de afirmatii nu stiu pe ce lume sunt.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: