Catalina Poiana: Poluarea reprezinta o adevarata amenintare la sanatatea noastra

07/04/2022
Catalina Poiana: Poluarea reprezinta o adevarata amenintare la sanatatea noastra

Catalina Poiana: Poluarea reprezinta o adevarata amenintare la sanatatea noastra

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/catalina-poiana-poluarea-reprezinta-o-adevarata-amenintare-la-sanatatea-noastra/

Poluarea aerului este o cauza majora de imbolnavire la nivel populational si reprezinta cel mai mare risc pentru sanatatea mediului.

Una din principalele probleme in ceea ce priveste poluarea o reprezinta calitatea aerului, care a scazut considerabil in ultimii ani, in special in zonele urbane, precizeaza Colegiul Medicilor Bucuresti in mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit sursei citate, poluarea aerului poate avea efecte negative asupra intregului organism. In functie de tipul de poluant impactul asupra organismului este diferit.

Cresterea PM (particule de materie) 2.5 sau PM 10 favorizeaza cresterea cazurilor de astm, bronhopneumopatie cronica obstructiva, cancer pulmonar, acccident vascular cerebral, pneumonii repetate si nu in ultimul rand afectarea reproducerii. Cresterea cantitatii de dioxid de sulf (SO2) poate cauza, potrivit specialistilor, dureri de cap, anxietate, reactii alergice, tulburari de respiratie, boli cardiovasculare. Cresterea dioxidului de azot (NO2) poate afecta functia hepatica, functia splinei, cu impact asupra imunitatii prin toxicitate directa asupra sangelui.

La fel ca multe alte capitale europene, potrivit datelor disponibile, Bucurestiul este unul dintre orasele cu un grad ridicat de poluare.

Bucurestiul se afla pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste calitatea aerului. Daca vorbim de dioxidului de azot (NO2) este orasul cu cea mai mare concentratie de NO2 inregistrata, comparativ cu alte capitale Europene si ocupa locul trei pe lista oraselor cu cea mai mare concentratie de PM102.

“Poluarea reprezinta o adevarata amenintare la sanatatea noastra, a tuturor. Si in Bucuresti, la fel ca in alte orase mari, se inregistreaza un grad ridicat de poluare, care are implicatii directe asupra starii de sanatate a tuturor: medici si personal medical, pacienti, populatie in general. Calitatea aerului pe care il respiram este extrem de importanta pentru sanatate. Pentru a ne pastra o stare de sanatate optima, avem nevoie, pe langa un stil de viata sanatos si de aer curat. Cu totii trebuie sa ne indreptam atentia spre diminuarea impactului pe care poluarea il are asupra mediului si, implicit, asupra sanatatii noastre. Avem nevoie de actiuni concrete, prin care sa protejam mediul si sa reducem nivelul de poluare, mai ales in zona marilor aglomerari urbane, cum este si Bucurestiul. In acest fel, ne protejam sanatatea, ne protejam pe noi si oferim generatiilor viitoare sansa la o viata mai sanatoasa, pentru ca rezultatele unor astfel de actiuni sunt vizibile pe termen lung”, a declarat prof. univ. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

Plecand de la tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, „Planeta noastra, sanatatea noastra”, reprezentantii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, precizeaza ca sanatatea reprezinta un domeniu prioritar ce priveste si trebuie sa priveasca intreaga societate.

Mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii 2022 este: Oras Sanatos pentru o Populatie Sanatoasa!

Etichete: poluarea aerului, calitatea aerului, catalina poiana, ziua mondiala a sanatatii

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: