Cat ne iradiaza o radiografie dentara, fumatul sau alimentele pe care le consumam? Vezi graficul radiatiilor

30/03/2011

Cat ne iradiaza o radiografie dentara, fumatul sau alimentele pe care le consumam? Vezi graficul radiatiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cat-ne-iradiaza-o-radiografie-dentara-fumatul-sau-alimentele-pe-care-le-consumam-vezi-graficul-radiatiilor/

Daca mancati o banana va iradiati cu 0,1 microsieverti, o radiografie dentara va iradiaza cu 5 microsieverti, iar una a pieptului cu 100 de microsieverti, arata un grafic al radiatiilor la care putem fi expusi in viata de zi cu zi.

Sievertul (simbol: Sv) reprezinta doza de iradiere, evaluand cantitativ efectele biologice ale radiatiei. Sievertul masoara cantitatea de radiatii absorbite de o persoana.

VEZI AICI GRAFICUL RADIATIILOR

Potrivit www.informationisbeautiful.net , care a realizat graficul, numeroase activitati zilnice, chiar si cele mai banale, ne expun radiatiilor. De exemplu, daca locuiti intr-o cladire din piatra, caramida sau beton timp de un an, va expuneti unor radiatii de 70 de microsieverti, iar doza de radiatii pe care o persoana o absoarbe din alimente in timpul unui an este de 400 de microsieverti.

Fumatul unui pachet si jumatate de tigari in fiecare zi timp de un an cauzeaza absorbtia a 36 de milisieverti, iar la 100 de milisieverti exista riscul dezvoltarii cancerului. Daca doza anuala ajunge la 500 de milisieverti, o persoana din 250 poate dezvolta cancer.

La o radiatie de 2.000 de milisieverti intr-un an, o persoana poate avea simptome de greata si voma, insa se va recupera. O doza de 10.000 de milisieverti absorbiti intr-un an este considerata fatala. In radioterapia pentru cancer este folosita o doza de 20.000 de milisieverti.

Un nivel al radiatiilor de 100.000 de milisieverti provoaca voma imediata si coma, iar moartea survine in cateva ore.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Seful Executivului regreta ca Romania nu produce un vaccin anti-Covid

SANITAS solicita contracte pe perioada nedeterminata pentru personalul angajat pe perioada starii de alerta

Valeriu: Gheorghita: 7 milioane de vaccinati pana la 1 august, un obiectiv realist

Florin Citu: Diferentele de raportare privind decesele Covid-19 au existat in toate tarile Uniunii Europene

Prefectul Capitalei: Tinta este sa ajungem la 20.000 de vaccinari pe zi