Cat de grav va poate afecta animalul de companie

26/06/2013

Cat de grav va poate afecta animalul de companie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cat-de-grav-va-poate-afecta-animalul-de-companie/

dogChiar daca pana a avea un animal de companie nu ati identificat simptome de astm, trebuie sa stiti ca prezenta unei pisici sau a unui caine va poate afecta direct prin expunerea la alergeni. Cum puteti sa preveniti declansarea astmului si sa va pastrati animalul de companie?

Pacientii cu astm trebuie sa previna prezenta alergenelor de la pisici

Medicii de familie trebuie sa previna pacientii asupra pericolului de declansare a astmului sau de inrautatire a starii pacientului prin contactul cu alergeni de la animalele de casa.

Pentru a diagnostica astmul pacientului expus la alergeni de la pisici, trebuie sa identifice simptomele pacientului la contactul sau la absenta contactului cu o pisica. In acelasi timp, trebui sa indrume pacientul sa faca testele de sange sau de piele pentru identificarea alergiei.

Care sunt simptomele alergiilor cauzate de animalele de companie

 • Trebuie sa consultati un medic in cazul in care aveti ochi inflamati, iritatii in zona ochilor sau a nasului
 • In cazul in care se inflameaza locul in care v-a zgariat sau lins pisica sau cainele
 • Pacientii trebuie sa stie ca simptomele pot sa nu apara din primele zile in care detin animalul de companie, ci dupa mai multe interactiuni cu animalul in cauza.
 • In cazul in care particulele alergene ajung in plamani, pot sa apara simptome precum tusea, respiratia grea la pacientii cu un grad de sensibilitate ridicata.
 • Pacientii cu o sensibilitate ridicata pot sa se confrunte cu o iritatie puternica pe fata, pe gat sau pe piept.

Cum intram in contact cu alergenii de la pisici si caini

Medicii de familie trebuie sa-si atentioneze pacientii care au o pisica sau un caine asupra extinderii alergenilor pe toata suprafata casei. Chiar ei pot aduce prin hainele pe care le poarta alergeni in propria casa, fara sa aiba un animal de companie. Alergenii pot sa ramana in aer dupa periajul animalului, dupa care se pot depune pe haine.

Este important de stiut ca blana animalului nu declanseaza alergii. Poate sa contina alergeni in schimb, precum praf sau polen.

Diagnosticarea alergiilor cauzate de animalul de casa

In cazul in care medicul de familie identifica simptomele unei posibile alergii cauzate de prezenta unui animal de companie, trebuie sa ii recomande pacientului sau un test de sange sau de piele pentru identificarea alergiei.

O alta solutie importanta este evitarea mediului in care s-au declansat simptomele pentru a vedea daca starea pacientului se amelioreaza prin lipsa contactului cu sursa alergiei.

Doriti sa va pastrati pisica sau cainele si sa evitati alergenii?

 • Este recomandabil sa nu permiteti pisicii sau cainelui accesul in dormitor sau unde stati in timpul zilei
 • Pacientii care remarca prezenta simptomelor de alergie trebuie sa evite curatarea custii in care a stat animalul
 • O periere regulata a animalului va poate ajuta sa evitati prezenta alergenilor
 • Pastrarea curateniei casei, a mobilei este o forma de a evita alergenii
 • Pentru inlaturarea alergenilor din aer se recomanda filtre de aer
 • Spalarea animalului de casa poate sa reduca alergenii din aer, insa este chestionabil daca poate sa reduca simptomele alergiilor.

 

Mai multe informatii despre factorii si alergenii care pot declansa astmul, consultati si cursul EMC online ”Introducere in astm” , disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: