Care sunt motivele prescrierii in exces a antibioticelor

18/11/2019
Care sunt motivele prescrierii in exces a antibioticelor

Care sunt motivele prescrierii in exces a antibioticelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-sunt-motivele-prescrierii-in-exces-a-antibioticelor/

Lipsa de informare la zi, precum si presiunea pacientilor se afla printre motivele pentru care antibioticele sunt prescrise in exces, a afirmat presedintele Societatii Romane de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila, potrivit Agerpres. 

“Sunt mai multe motive pentru care se prescriu in exces antibiotice. Unul dintre motive este lipsa de informare la zi, cateodata se leaga si de presiunea pacientilor, adica sunt pacienti care vor sa ia antibiotic, insista sa ia antibiotic si cred ca acesta nu este lucrul cel mai ingrijorator, faptul ca medicii prescriu antibiotice, mai ingrijorator este faptul legat de utilizarea de antibiotice fara prescriptie, adica sunt doua lucruri diferite. Nu medicii sunt neaparat vinovati de utilizarea antibioticelor in exces, suntem si noi vinovati, pentru ca de multe ori nu ne gandim inainte de ce trebuie sa utilizam un antibiotic”, a afirmat Alexandru Rafila, conform sursei citate.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai precizat ca printre problemele care exista in spitale legate de consumul si prescriptia de antibiotice se afla si tratamentul cu antibiotice de rezerva.

“Si mai avem o problema, nu este singura problema, este modul in care se utilizeaza inca in spitale antibiotice, pentru ca antibioticele in spitale trebuie administrate ierarhizat, astfel incat sa nu se ajunga in situatia in care sa tratam infectii banale cu antibiotice de rezerva, adica unele care ar trebui sa se administreze abia la epuizarea resurselor terapeutice de prima intentie. Foarte multe dintre antibiotice se dau in scop preventiv, profilactic, in sectii medicale, deci nu in sectii chirurgicale, nu inainte de o interventie chirurgicala, iar acest lucru este inutil. Nu se dau antibiotice ca sa previi aparitia unei infectii, ci doar in situatii exceptionale, contactii unor persoane care au boli foarte grave. Aceste situatii sunt extrem de bine documentate, iar utilizarea in spitale a antibioticelor cu scop preventiv nu trebuie facuta decat in anumite sectii de chirurgie si atunci trebuie prescrise, conform ghidurilor, o singura doza sau maximum o zi administrat antibioticul, nu mai mult decat atat”, a mai precizat presedintele SRM

Potrivit medicului, printre cele mai folosite antibiotice in Romania se numara sunt fluorochinolonele, la care foarte multe dintre bacteriile grav negative sunt rezistente.

Etichete: prescriere antibiotice, utilizare antibiotice, efecte antibiotice, exces antibiotice, bacterii multirezistente, infectii antibiotice, fluorochinolonele, alexandru rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: