Care sunt medicamentele care pot sa dispara de pe piata din Romania in 2016

01/03/2016
Care sunt medicamentele care pot sa dispara de pe piata din Romania in 2016

Care sunt medicamentele care pot sa dispara de pe piata din Romania in 2016

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/care-sunt-medicamentele-care-pot-sa-dispara-de-pe-piata-din-romania-in-2016/

Suspendarea-taxei-clawbackDocetaxelum, oxaliplatinum, gemcitabinum, molecule indicate in tratamentul unor cancere, au sanse foarte mari sa dispara de pe piata locala in 2016.

Conform Economica.net, Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania spune ca pentru fiecare dintre aceste molecule au ramas anul trecut cel mult trei producatori in Romania. Taxa clawback care se aplica nediferentiat la medicamentele generice si la medicamentele inovative, dar si reglementarea care impune ca pretul medicamentului generic sa fie la 65% din pretul medicamentului inovativ corespunzator vor duce in colaps industria locala de medicamente generice. 700 de medicamente ieftine au disparut anul trecut din Romania iar aceasta tendinta continua in ritm accelerat in 2016, daca autoritatile mentin acelasi cadru de reglementare.

Prima analiza privind disponibilitatea medicamentelor Rx la inceputul anului 2016, realizata de Cegedim, arata ca 400 de medicamente eliberate pe reteta medicala (Rx) au disparut de pe piata romaneasca doar in ultimul trimestru al anului 2015, ca urmare a implementarii celui mai mic pret european la medicamente la 1 iulie 2015.

Pe langa cele 400 de medicamente Rx care au disparut deja, alte 312 au risc crescut de disparitie de pe piata, din cauza scaderii semnificative a preturilor de vanzare sub costurile de productie.

De ce dispar de pe piata romaneasca medicamentele cu preturi accesibile

Tendinta actuala de disparitie a medicamentelor de pe piata din Romania este cauzata in egala masura de politica de preturi (n. red. de la 1 iulie 2015 avem cel mai mic pret european la medicamente) si de cadrul fiscal aplicat industriei farmaceutice, prin taxa clawback. Cu toate acestea, cel mai mare impact al dublei presiuni exercitate de sarcina fiscala excesiva si reglementarile de pret este asupra medicamentelor generice, adica acele medicamente ieftine, esentiale pentru tratamentele de baza, in special pentru bolvanii cronici, mai relateaza Economica.net.

Asa se face ca medicamentele cele mai afectate sunt cele 50 de lei, pentru ca pretul acestora ajunge sa fie sub costul de productie, ceea ce face ca producatorii sa inchida linii intregi de productie.

Nu se poate estima cu exactitate cat a contribuit fiecare dintre cele doua masuri la disparitia medicamentelor de pe piata din Romania, insa este evident in cazul medicamentelor generice ca taxa clawback impreuna cu reglementarea care impune ca pretul medicamentului generic sa fie la 65% din pretul medicamentului inovativ corespunzator vor duce in colaps industria locala de medicamente generice, a mai explicat pentru Economica.net, Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Medicamentele care au cele mai mari sanse sa dispara de pe piata in 2016

Reprezentantul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania precizeaza care sunt moleculele a caror disponibilitate a scazut dramatic in ultimul an:

ceftriaxonum – indicat in tratamentul infectiilor intraspitalicesti; din sase producatori in 2014 a ramas un singur producator in 2015;
docetaxelum – indicat in tratamentul unor cancere; din 7 producatori in 2014 au ramas 3 producatori in 2015;
oxaliplatinum – indicat in tratamentul unor cancere; din 7 producatori in 2014 au ramas 2 producatori in 2015;
meropenem – indicat in tratamentul infectiilor severe intraspitalicesti; din 6 producatori in 2014 au ramas 1-2 producatori in 2015;
gemcitabinum – indicat in tratamentul unor cancere; din 6 producatori in 2014 au ramas 2-3 producatori in 2015;
levocetirizinum: din 5 producatori in 2014 au ramas 2 producatori in 2015;
vancomycinum – indicat in tratamentul infectiilor severe intraspitalicesti; din 3 producatori in 2014 a ramas un singur producator in 2015;

• Combinatii levodopum + benserazidum (exemplu: Madopar); – indicat in tratamentul formelor de Parkinson; din 3 producatori in 2014 , niciun producator in 2015;
• Combinatii piperacillinum + tazobactanum – indicat in tratamentul infectiilor severe intraspitalicesti; din 4 producatori in 2014 a ramas un singur producator in 2015;
valsartanum – indicat in tratamentul bolilor cardiovasculare; din 9 producatori in 2014 au ramas 2 producatori in 2015;

Pentru midazolam – medicament esential in ATI si pentru digoxin – medicament esential in crizele cardiace nu mai avem nici un producator in Romania, mai scrie aceeasi publicatie.

Proiectul de lege care prevede formula de calcul diferentiat a taxei clawback pentru medicamentele generice (Plx 425/2014) a fost aprobat de Senat in septembrie 2014, a primit votul favorabil al Comisiei pentru Sanatate si Familie de la Camera Deputatilor, si mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, si al plenului Camerei Deputatilor pentru a fi adoptat.  Atat Ministerul Sanatatii, cat si Ministerul Economiei ne-au asigurat ca nu exista nicio obiectie impotriva acestei reglementari care a fost comentata pozitiv si de Consiliul Concurentei. Cu toate acestea, proiectul de lege este blocat in Parlament de peste doi ani, a mai precizat Laurentiu Mihai, conform Economica.net.

Tot el mai adauga ca in ultima perioada, peste 2.000 de medicamente cu costuri accesibile au disparut de pe piata romaneasca, dintre care 700 de medicamente numai in 2015 si aproape 500 de salariati au fost disponibilizati.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: